Beurs Spanje stort in door vastgoed

Forse koersdalingen en paniekverkopen van overgewaardeerde vastgoedfondsen deelden gisteren klappen uit aan de Spaanse beurs. De koersdalingen lijken het einde te markeren van de vastgoedbloei.

De vastgoedsector werd afgelopen 15 jaar gekenmerkt door spectaculaire prijsstijgingen en ongekende bouwactiviteiten. Gisteren daalden de koersen van veel vastgoedfondsen meer dan 10 procent. Op het dieptepunt van de markt bevonden de fondsen zich zelfs in vrije val en werden dalingen tot 30 procent genoteerd. De Ibex-beursindex van de 35 grootste ondernemingen sloot de dag af met een daling van 2,7 procent. Vanochtend opende de Spaanse beurs zonder duidelijke richting. Sommige bouwfondsen herstelden iets.

De vrees dat de koersdalingen indicatief zijn voor het doorprikken van de zeepbel in de onroerendgoedmarkt had tevens zijn gevolgen voor bouwers en banken. Spaanse bouwbedrijven als ACS, Sacyr Vallehermoso, Ferrovial en Acciona, die de afgelopen jaren uitgroeiden tot de grootste in Europa, sloten gisteren met koersverliezen tussen de 3 en de 5 procent. Ook de koersen van de Spaanse grootbanken als Santander en BBVA daalden wegens mogelijke repercussies op de hypotheekmarkt.

De algemene verkooppaniek werd in gang gezet door de aanhoudende problemen rond vastgoedfonds Astroc, een van de paradepaardjes in de sector. Astroc verloor de afgelopen week 70 procent van zijn beurswaarde na berichten over mogelijk gemanipuleerde boekwinsten over het afgelopen jaar. Het fonds maakte sinds de introductie twee jaar geleden naam door zijn waarde te vertienvoudigen. Bestuursvoorzitter Enrique Bañuelos werd daarbij een van de rijkste mannen ter wereld, volgens Forbes goed voor 5,8 miljard euro.

Fundamenteler speelt al jaren de vrees dat de Spaanse onroerendgoedmarkt fundamenteel overgewaardeerd is. In de afgelopen tien jaar werden huizen drie keer zoveel waard. Volgens de Spaanse centrale bank zijn huizen zeker 30 procent overgewaardeerd. Spanje bouwde jaarlijks ruim 600.000 woningen, meer dan Frankrijk, Duitsland en Engeland bij elkaar.