Barosso: snel compromis EU-grondwet

Voorzitter Barroso van de Europese Commissie wil proberen al volgende maand een doorbraak te forceren in de impasse over de Europese grondwet. In mei is een informeel beraad belegd.

Tijdens die informele bijeenkomst met enkele van de meest betrokken regeringsleiders uit de Europese Unie, waaronder de Nederlandse premier Balkenende, zal Barroso de mogelijkheden aftasten voor een compromis. Een woordvoerder van de Europese Commissie heeft bevestigd dat op 12 mei in het Portugese Sintra een informele ontmoeting plaatsvindt.

Ook de nieuwe Franse president zal hiervoor worden uitgenodigd. De tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen wordt op 6 mei gehouden. Ook de Duitse bondskanselier Merkel, nu roulerend voorzitter van de EU, behoort tot de gasten.

De Europese grondwet, bedoeld om het bestuur van de Unie doelmatiger en doorzichtiger te maken werd in 2005 als gevolg van referenda in zowel Frankrijk als Nederland verworpen. In Nederland bestond bij de kiezers onder andere de vrees dat ‘Brussel’ te veel te zeggen kreeg over nationale aangelegenheden.

Inmiddels hebben achttien van de 27 lidstaten van de Unie de Europese grondwet geratificeerd. Om in werking te kunnen treden moeten echter alle landen instemmen. De regeringsleiders hebben eerder afgesproken dat in juni bekeken zal worden hoe dat alsnog zou kunnen worden bereikt. Het debat in de Unie spitst zich nu toe op de vraag in welke mate de oorspronkelijke tekst kan worden aangepast. Een gewijzigd Verdrag zal niet meer de beladen titel grondwet zal dragen.

De Nederlandse regering streeft naar een zo beperkt mogelijk Verdrag waardoor de met twaalf landen uitgebreide Unie efficiënter kan werken. Eerder sprak de Franse presidentskandidaat Nicolas Sarkozy zich hiervoor uit. Inmiddels heeft ook de Britse premier Blair zich achter dit idee geschaard.

In januari van dit jaar kwamen op initiatief van Spanje en Luxemburg de achttien landen bijeen die reeds hebben ingestemd met de grondwet. Deze landen willen dat er zo min mogelijk aan de tekst van de Europese grondwet wordt gewijzigd. De regeringsleiders van de Unie spraken in Berlijn uit dat de EU in 2009 een aangepaste bestuursstructuur moest hebben.