Ballad over bolvormige geslachtskenmerken

Alanis Morissette heeft een parodie op Fergie van Black Eyed Peas op YouTube gezet.

Ze zingt het nummer ‘My Humps’ in ballad-stijl. Het is 6 miljoen keer bekeken.

Het is een grap, maar met een serieuze ondertoon. De Canadese zangere Alanis Morissette maakte een parodie op My Humps van Black Eyed Peas en scoorde er een enorme internethit mee. Op YouTube is het clipje, op 1 april online gezet, al bijna zes miljoen keer aangeklikt.

Nu is het een schot voor open doel, want de clip en vooral de tekst van My Humps lenen zich uitstekend voor een parodie. Black Eyed Peas-zangeres Fergie bezingt uitbundig de voors en tegens van haar ‘humps’ (letterlijk: bulten, laten we zeggen: enigszins bolvormige secondaire geslachtskenmerken) in niet al te fijnzinnige bewoordingen: „They say I’m really sexy, The boys they wanna sex me. They always standing next to me. Always dancing next to me. Tryin’ a feel my hump, hump. Lookin’ at my lump, lump.”

Fergie zingt/rapt deze poëzie in normaal tempo over een aanstekelijke beat. Maar in een geslaagde poging om het belachelijke karakter van zulke teksten aan te tonen, zingt Morisette ze in langzame ballad-stijl. Vanwege dat trage tempo moet ze wel wat regels schrappen, zodat de verwijzingen naar Seven (For All Mankind) en True Religion, jeansmerken die berucht strak om de billen spannen, vervallen zijn. Wel neemt Morissette nu zelf ook regels als „What you gon’ do with all that ass. All that ass inside them jeans?” en „What you gon’do with al that breast. All that breast inside your shirt?”, in het origineel gerapt door Peas-voorman Will.i.am, voor haar rekening.

In de clip laat ze zich, net als Fergie, omringen door stoer, met blingbling behangen manvolk dat gretig aan haar ‘humps’ zit. Een heftig opwaarts knietje van Alanis in de slotscène toont aan wie nou werkelijk ballen heeft.

Want dit clipje (mogelijk zelf geregisseerd, Morisette heeft vaker in de regisseursstoel plaatsgenomen) dient een ander doel dan de gemiddelde videoclip. Er is immers geen single te promoten. Morissette mengt zich in de discussie omtrent het morele gehalte van clips en de urbancultuur in het algemeen. Plus natuurlijk de vraag hoe het mogelijk is dat zoiets ooit een Grammy Award heeft kunnen winnen. Het origineel was overigens al eerder onderwerp van heftige discussies (een criticus noemde het „trancendentaal slecht”) en Peaches, de omstreden landgenote van Morissette, maakte vorig jaar al een nogal eschatologische versie: My Dumps. Geïnspireerd door Morissette maakte ze er een nieuwe versie van, compleet met een clip die ook al aardig wat rondjes draait op YouTube.

Morissettes hele operatie ging buiten haar platenmaatschappij (Maverick, het label van Madonna) om. Er zijn dan ook geen plannen om haar uitvoering op single uit te brengen. „Het is een privégeintje”, zegt Sayori van Leeuwen, perspromotor van Warner Music, dat Maverick in Nederland vertegenwoordigt. „Er staat ook geen album op stapel of zo. Maar alle publiciteit is meegenomen, toch?”

En zo is het, want tegen lage kosten (het clipje kostte naar verluidt 5.000 dollar – circa 3.700 euro – uit eigen zak betaald) zette Morissette zichzelf weer aardig op de kaart. Hetgeen doet denken aan het dronkemansfilmpje van Pete Doherty en Kate Moss, door Doherty eigenhandig online gezet. En voilà, men heeft weer wat om over te praten.

De Black Eyed Peas konden er wel om lachen. Nadat ze de parodie had gezien, stuurde Fergie een taart naar Morissette – in de vorm van een goed gevormd stel billen.

Bekijk Morissettes humps op: www.youtube.com/watch?v=tZw-8RSyvh8