Aarde-achtige planeet ontdekt

Europese astronomen hebben een planeet buiten ons zonnestelsel ontdekt die meer op de aarde lijkt dan eerder ontdekte zogeheten exoplaneten. De planeet heeft een straal van anderhalf keer die van de aarde, er heersen temperaturen van 0 tot 40 graden Celsius. Dat kan betekenen dat er leven mogelijk is. De planeet, met een massa van vijf maal de aarde en in een baan rond de ster Gliese 581 op twintig lichtjaren van de aarde, is niet direct door de astronomen waargenomen. Maar uit schommelingen in de positie van de ster blijkt dat deze worden veroorzaakt door een planeet met een relatief geringe omvang, zo schrijven de wetenschappers in het tijdschrift Astronomy & Astrophisics. Er zijn vaker exoplaneten ontdekt, inmiddels zo’n tweehonderd, maar dat zijn bijna allemaal Jupiter-achtige gasvormige reuzenplaneten. Volgens onderzoeker Stephane Udry is het oppervlak van de nu ontdekte planeet rotsachtig, of bedekt met oceanen. (Reuters)