Aanval op oliebedrijf in Ethiopië

Ethiopische rebellen hebben gisteren in Oost-Ethiopië 74 medewerkers van een Chinese oliemaatschappij gedood. Addis Abeba beschuldigt buurland en rivaal Eritrea van betrokkenheid. De aanval zet de verhoudingen in de Hoorn van Afrika verder op scherp.

Ongeveer 200 rebellen zijn volgens de regering ’s nachts het terrein van de Chinese oliemaatschappij Zhongyang Petroleum Exploration Bureau in de plaats Abole binnengedrongen en hebben de medewerkers in hun slaap vermoord. Onder hen zijn negen Chinezen. De Ethiopische premier Zenawi sprak van een bloedbad.

Het Nationale Bevrijdingsfront van Ogaden (ONLF) heeft de aanval opgeëist. Volgens de opstandelingen is „de volledige olie-installatie vernietigd en zijn de Ethiopische militairen in het gebied uitgeschakeld”. De ONLF zegt nog zes Chinezen vast te houden. De Ethiopische regering heeft een reddingsoperatie op touw gezet.

Het ONLF is een rebellenbeweging die in de deelstaat Somali, waar rijke olievoorraden worden vermoed, strijdt voor afscheiding van Ethiopië. In de deelstaat (ook wel de Ogaden genoemd naar de Ogaden-woestijn) wonen veel etnische Somaliërs. De afgelopen jaren heeft de ONLF vaker prikacties uitgevoerd tegen het Ethiopische leger. Het is de eerste keer dat de rebellengroep een aanval uitvoert op een oliemaatschappij.

Volgens de Ethiopische regering is de ONLF gelieerd aan buurland en aartsvijand Eritrea, waarmee Ethiopië tussen 1998 en 2000 een grensoorlog uitvocht. Eritrea ontkent dit. De president van de deelstaat Somali zegt dat de daders van de aanval Eritrese militaire uniformen droegen. Eritrea heeft nog niet gereageerd. Volgens waarnemers spelen Ethiopië en Eritrea op dit moment ook een rol in het escalerende geweld in het naburige Somalië.

In Somali, een gebied ter grootte van Groot-Brittannië, worden proefboringen naar olie en gas gedaan. Het Zhongyang Petroleum Exploration Bureau, dat deel uitmaakt van de Chinese staatsoliemaatschappij China Petroleum and Chemical Corporation, is sinds vorig jaar actief in het gebied. China heeft de aanval van de rebellen scherp veroordeeld. Peking eist van Ethiopië concrete maatregelen om Chinese expats te beschermen. (AP, Reuters, AFP)