1 Kaarten kijken

Vreemde kaarten

http://strangemaps.wordpress.com

Een wereldkaart die rijrichtingen (links of rechts) per land in kaart brengt, ‘Frankrijk in brood’ (welk soort wordt in welke regio gegeten), of de wereld gezien vanuit Moskou tijdens de Koude oorlog. Op de blog Strangemaps vind je de meest uiteenlopende kaarten, met daarbij een interessant verhaal. De westerse enclaves in het naoorlogse Oost-Berlijn bijvoorbeeld. Deze lappen grond waren slechts via niemandsland en controleposten toegankelijk, en werden voornamelijk door tuinverenigingen gebruikt.

Een kaart waarop de planeten (verkleind tot 1/3600ste) op de werelddelen zijn gelegd geeft een indruk van hun relatieve grootte: Jupiter is vergelijkbaar met Rusland, de aarde met Tadzjikistan, Pluto met Kaapverdië. Soms zijn de kaarten fictief, zoals een weergave van het land van Oz of een afbeelding van George Orwell’s wereldmachten Oceania, Eurasia en Eastasia uit 1984.

En de ‘echte’ kaarten zijn ook niet altijd puur op ruimtelijke gegevens gebaseerd. Zo is het afgebeelde cartogram een vervormde afspiegeling van landen om de bevolkingsdichtheid te laten zien. Australië is piepklein, want dunbevolkt, en Nederland is ineens veel meer dan een vlekje op het aardoppervlak. (IdV)