Zia kan nog niet weg, Hasina mag niet terug

De door het leger gesteunde interim-regering van Bangladesh ondervindt tegenslag bij de pogingen de voormalige premiers en aartsrivalen Khaleda Zia en Sheikh Hasina voorgoed buitenspel te zetten. Beide politica wordt verweten dat ze met hun geruzie en door hun corruptie Bangladesh in chaos hebben ondergedompeld.

Volgens Bengaalse media hebben Saoedi-Arabië, Koeweit en Qatar vooralsnog geweigerd om een visum te verstrekken aan Zia. De landen zijn er niet van overtuigd dat zij vrijwillig in ballingschap wil gaan, zoals de interim-regering het wil doen voorkomen.

Zia staat de facto onder huisarrest. Zondag nog vroeg de Hoge Raad de interim-regering om uit te leggen waarom Zia niet voor de rechtbank kan verschijnen om te bewijzen dat zij niet onder huisarrest staat.

Een andere rechter heeft gisteren ook de pogingen bemoeilijkt om Sheikh Hasina strafrechtelijk uit te schakelen. Hasina verbleef de afgelopen tijd bij haar zoon in de Verenigde Staten. Daar kreeg ze te horen dat ze niet meer welkom is in Bangladesh. Om dat te onderstrepen werd een arrestatiebevel tegen haar uitgevaardigd wegens de moord op politieke tegenstanders tijdens protesten eind vorig jaar. Vanochtend schortte een rechter die aanklacht op omdat in ieder geval een deel van de beschuldigingen verzonnen is. Onduidelijk is wat dit vonnis betekent voor het politieke lot van Hasina. Zondag wilde ze vanuit Londen een vlucht naar Dhaka nemen, maar ze werd niet aan boord toegelaten. (AP, Reuters)