‘We hebben twaalf man in dienst’

Pauline Chung-Chau Foto Luciana Caputo Verdienen en Uitgeven van 10 april Restaurant Yu fong Ridderkerk Caputo, Luciana

Pauline Chung-Chau (48) heeft samen met haar man een Chinees restaurant, Yu Fong, in Ridderkerk.Netto maandinkomen: 3.500 euro (voor hen beiden)Hypotheek: 1.800 euro nettoGas, water en licht: circa 250 euroBoodschappen: circa 100 euroAuto: 150 euro inclusiefZorgverzekering: 290 euro (2 pers.)

Wat een hoge hypotheek ...

„Wij betalen 800 euro netto per maand voor ons huis en zo’n 1.000 euro voor twee appartementen die we verhuren. Die appartementen bevinden zich boven ons restaurant. Dat hele pand hebben we sinds 2003 in z’n geheel in ons bezit. We hebben bewust gekozen voor een annuïteitenhypotheek, waarbij de rente die we aflossen in het begin relatief hoog is en we na een aantal jaar pas profijt hebben van de huuropbrengsten. Nu leveren de appartementen ons maandelijks zo’n 100 euro op.”

Wat brengt jullie restaurant op?

„We zijn inmiddels twintig jaar eigenaar van dit restaurant en hebben de laatste jaren een omzet tussen de 4,5 en 5 ton en een winstmarge rond de 30 procent. Het grootste deel van de omzet, 60 procent, komt van onze afhaal. De winst investeren we weer in het bedrijf. Vorig jaar hebben we een nieuwe bedrijfsauto gekocht en dit jaar gaan we de gevel aanpakken. Er komt een nieuwe omlijsting en luifel. Dat zal 15.000 euro kosten. Maar het meeste geven we uit aan loonkosten, ik denk 25 procent van de maandomzet. We hebben twaalf mensen in dienst – vier koks, vijf man in de bediening en drie bezorgers. Het is al een tijdje moeilijk om koks te krijgen, dus vooral die zijn duurder geworden.”

Doen jullie aan pensioenopbouw?

„Nee, stom eigenlijk. We hebben ook geen spaarrekening. Wel staat er een bedrag op onze betaalrekening, want gemiddeld blijft zo’n 20 procent van ons loon staan elke maand. Maar wij beschouwen het onroerend goed als een investering in de toekomst. Wellicht gaan we over een tijd kleiner wonen en houden we geld over van de verkoop van ons huis, en we hebben de huuropbrengsten van de appartementen nog. Ook willen we het restaurant op den duur verkopen – niet het pand, maar alleen het restaurant – hopelijk voor een leuke prijs.”

Wanneer willen jullie het verkopen?

„Ik denk over ongeveer vijf jaar, gaan we lekker rentenieren. Ik ben dan 53, mijn man 61 jaar. Een eigen zaak is leuk. Je bent constant bezig om het beter te maken. Maar het is ook zwaar. We werken zeven dagen in de week. Vorig jaar ben ik twee weken op vakantie geweest, naar Hongkong, maar daarvoor zes jaar niet.”