Warme winter doet Akzo Nobel goed

De winst van Akzo Nobel is in het eerste kwartaal licht gedaald, maar met 246 miljoen euro ruim hoger uitgekomen dan analisten hadden verwacht. Omzet en nettowinst stegen als gevolg van goede resultaten, vooral in de verkoop van verf aan de industrie. „De milde winter heeft ons geholpen, mensen gingen eerder in het seizoen hun huizen en gebouwen schilderen”, zei financieel directeur Rob Frohn vanmorgen in een toelichting op het resultaat. De omzet van de verf- en chemieactiviteiten steeg tot 2,5 miljard euro.

De resultaten van de vorige maand verkochte farmacietak van Akzo Nobel, Organon Biosciences, zijn apart gezet. De voorbereidingen van de verkoop van het bedrijf liggen op schema, aldus Akzo Nobel. Het bedrijf weet nog niet wat het met de opbrengst van Organon gaat doen. „We nemen de tijd om de juiste beslissingen te nemen”, aldus Frohn.

Het farmaciebedrijf, dat voor 11 miljard euro is verkocht aan de Amerikaanse geneesmiddelenfabrikant Schering-Plough, boekte in het eerste kwartaal een omzet van 920 miljoen euro, net zoveel als vorig jaar in dezelfde periode. De winst steeg met 4 procent tot 147 miljoen euro. Ook Intervet, de diergeneesmiddelentak van Organon Biosciences, heeft een recordkwartaal achter de rug, vooral dankzij een autonome groei van 12 procent.

Tot eind dit jaar gaat Akzo Nobel naar schatting 10 procent van de eigen aandelen inkopen, voor een totaalbedrag van 1,6 miljard euro. Daarmee steunt het bedrijf de koers, wat de aandeelhouders ten goede komt. „Het is nu de tijd om geld terug te geven aan de aandeelhouders”, zei Frohn.