Vanaf de Eiffeltoren: ‘AZ retteketet!’

In Alkmaar twijfelt vrijwel niemand er aan dat AZ zondag voor het eerst in 26 jaar de landstitel wint. Maar de spanning is er niet minder om. „We staan stíjf van de zenuwen.”

AZ-supporters in café De Ooievaar maken zich op voor het kampioensfeest van zondag. Foto Maarten van Haaff Fans in supporterscafé De Ooievaar maken zich op voor het kampioensfeest. Foto Maarten van Haaff AZ supporters in cafe de Ooievaar. Alkmaar, 23 april 2007. foto Maarten van Haaff Haaff, Maarten van

Alkmaar, 24 april. - Carel Wilhelm Cornel (84) gaat er eens goed voor zitten. „Ik zal u drie redenen noemen waarom AZ het meeste aanspraak op de titel maakt”, zegt de gepensioneerde voetbaltrainer uit Castricum op docerende toon. „Ten eerste omdat het team een eenheid is. Ten tweede omdat de spelers geen sterallures hebben. En ten derde omdat Louis van Gaal zijn zaakjes op orde heeft.” De kans dat de ploeg uit Alkmaar zondag na de wedstrijd tegen Excelsior de kampioensschaal omhoog houdt is volgens hem „minstens 95 procent”.

Herman Foeken (70) uit Egmond aan Zee is iets minder optimistisch. „Excelsior is een aardige ploeg”, zegt de oud-horeca-ondernemer die in zijn jonge jaren graag een balletje trapte. „Ze speelden eerder gelijk tegen Ajax en PSV. Maar laten we vooral niet onderschatten hoe groot de psychologische druk op AZ is. Op Shota Arveladze na heeft geen van de spelers ooit een eerste plaats moeten verdedigen. Als iets de feestvreugde kan bederven, is het dat.”

Cornel en Foeken volgden gisteren de uitlooptraining van AZ vanaf een bankje voor het DSB Stadion. En discussieerden onderwijl op luide toon met medesupporters over de gebeurtenissen van afgelopen zondag. „De meesten van ons konden vannacht de slaap niet vatten”, vertelt Cornel een dag na de cruciale overwinning op Heerenveen (3-1) in de eindfase van de competitie. „We staan stijf van de zenuwen en vallen elkaar voortdurend in de rede. Wat dat betreft ben ik blij als de wedstrijd tegen Excelsior achter de rug is.”

Over vijf dagen kan AZ voor het eerst in 26 jaar de landstitel opeisen. Het is zeker kampioen met een overwinning – aangenomen dat PSV noch Ajax een monsterzege behaalt tegen respectievelijk Vitesse en Willem II. Bij de wedkantoren gokt inmiddels 79,6 procent van de Nederlanders op een eindoverwinning voor het team uit Alkmaar, tegen 4,1 procent voor de club uit Eindhoven en 16,3 procent voor de ploeg uit Amsterdam. Een prognose die in de thuishaven van AZ als ‘te voorzichtig’ wordt bestempeld.

„Eigenlijk zitten we in gedachten al bij de finale van het nationale bekertoernooi (tegen Ajax op 6 mei, red.)” zegt Linda Loggen (46), die samen met Paola (17) inkopen doet in het fancentrum van de club. Dat AZ zondag van Excelsior wint is voor de moeder en dochter uit Heiloo een voldongen feit. „Die jongens scoren aan de lopende band en stralen veel zelfvertrouwen uit. Dat kan gewoonweg niet meer misgaan.” Linda wijst op de twee rode poloshirts met clublogo die zij uit de rekken heeft getrokken. „Die zijn voor mijn man en zoon – voor tijdens de huldiging.”

Ook in supporterscafé De Ooievaar, in het historische centrum van Alkmaar, is de huldiging het gesprek van de dag. Volgens eigenaar Loek Spaans heeft dat alles te maken met het feit dat het vorige kampioenfeest, in 1981, aan veel supporters voorbij is gegaan. Spaans: „In die tijd werd de club geleid door Georg Kessler en gefinancierd door de gebroeders Cees en Klaas Molenaar. Deskundige mensen, daar niet van, maar ze hielden er wel een erg zakelijke stijl op na.” Het besloten feest dat na de beslissende 5-1 overwinning op Feyenoord in de stadsschouwburg werd georganiseerd („voor ondernemers en gemeenteambtenaren”) schoot veel supporters in het verkeerde keelgat. „De stemming was grimmig”, herinnert Spaans zich. „Veel fans hadden het gevoel dat hun iets waardevols werd ontnomen. Laten we hopen dat de gemeente zich niet tweemaal aan dezelfde steen stoot.”

Een woordvoerder van de gemeente Alkmaar verzekert dat het ditmaal geen ‘bobo-feestje’ gaat worden. Zeker is volgens hem dat er festiviteiten voor de 17.000 seizoenkaarthouders in het stadion worden georganiseerd. „En we zijn druk in overleg met AZ over een triomftocht door de stad – om het aangewezen vrijmarktgebied voor koninginnedag heen.” RTV Noord-Holland zal de tocht naar alle waarschijnlijkheid live uitzenden. „Zo kan iedereen in de feestvreugde meedelen. Thuis, maar ook in de binnenstad. Daar worden voorafgaand aan de wedstrijd tegen Excelsior grote tv-schermen opgesteld.”

Frank Bilars (37) moet het kampioensfeest tot zijn spijt aan zich voorbij laten gaan. „Ik had met mijn vriendin al een weekendje Parijs geboekt. Want met zo’n ontknoping had ik natuurlijk geen rekening gehouden.” De boomlange beddenverkoper, op weg naar de uitgang van het plaatselijke amusementscentrum, was als tienjarig jongetje erg onder de indruk van alle vrachtwagens die ter ere van het kampioenschap in 1981 in het centrum van Alkmaar voetballen losten. „Die uitgelaten stemming vergeet je nooit meer. Dat had ik graag nog eens meegemaakt.”

Maar als AZ wint zal Bilars op afstand toch zijn steentje bijdragen, belooft hij. „Dan ga ik bovenop de Eiffeltoren staan met een glas champagne in mijn hand. En dan zal ik de longen uit mijn lijf schreeuwen: ‘AZ retteketet’.”

    • Danielle Pinedo