Televisie Voorkeur

Het dagelijkse werk van de inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming staat centraal in de zesdelige serie Dierenpolitie, Ned.2, 19.25-19.55u. Foto Skyhigh TV Skyhigh TV

actualiteiten

EénVandaag. Misstappen, dwalingen en vergissingen zorgen in Nederlandse ziekenhuizen jaarlijks voor naar schatting 1.500 tot 6.000 vermijdbare sterfgevallen. De exacte cijfers worden morgen bekend als de resultaten van een groot onderzoek openbaar worden gemaakt. Een vooruitblik. Verder een verslag over de oprichting van een stichting voor partners van militaire veteranen met een trauma en de reactie daarop van het ministerie van defensie. Ned.1, 18.20-18.50u.

Netwerk. Reportage over de verslagenheid in een Amersfoortse wijk na het sneuvelen van buurtgenoot korporaal Cor Strik in Afghanistan. Verder een overzicht van de carrière van de gisteren overleden Russische oud-president Boris Jeltsin. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. In een studiogesprek legt schaker Garri Kasparov uit waarom hij oppositie voert tegen de Russische president Poetin. Verder de eerste van een serie reportages over de Noordpool. Deze keer het onzekere lot van de ijsbeer. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

De film van mijn leven: Alle dagen zoveel kinderen. In een documentaire uit 1987 over kroostrijke gezinnen speelde de familie Schallenberg, Ward en Hille met hun 13 kinderen, een belangrijke rol. Twintig jaar later wordt de familie nogmaals opgezocht. Het huis bruist nog van leven, maar er zijn ook de nodige zwarte dagen geweest. Later op de avond wordt de originele documentaire vertoond. België 2 (Canvas) 20.50-21.20 & 23.10-0.05u.

Horizon: Skyscraper fire fighters. In het populair-wetenschappelijk programma deze keer een documentaire over professor Jose Torrero die een systeem heeft ontwikkeld voor het bestrijden van branden. De methode die hij heeft ontwikkeld, Firegrid, wijkt grondig af van de huidige werkwijze. BBC2, 22.00-22.50u.

The underdog show. Finale van een reeks programma’s waarbij een bekende Brit een hond adopteerde en daarna trainde. De finalisten zijn Hugh ‘Huey’ Morgan, ex-lid van de muziekband Fun Lovin' Criminals, nu horecaondernemer in Ierland, met zijn hond Casper, een kruising tussen een Jack Russell terriër en een Collie; actrice Julia Sawalha, bekend als Saffy in Absolutely Fabulous, met de achttien maanden oude Staffordshire Bull Terrier Cookie; en televisiepresentatrice Selina Scott met de zestien maanden oude Chump, een kruising tussen een Duitste herder en een Ierse wolfshond. BBC2, 21.00-22.00 & 23.00-23.30u.

informatief

Tot de dood ons scheidt: Jan-Willem en Gezina Kuipers. Jan-Willem (37), Gezina (31) en hun drie dochtertjes waaien een paar dagen uit op Ameland en doen hun verhaal. Jan-Willem werkte in de bouw en kwam door een infarct in zijn rug in een rolstoel terecht. Na veel knokken kon hij weer, moeizaam, achter een rollator lopen. Toen kwam de volgende klap. Ned.2, 20.50-21.15u.

Dossier 2300: De kleinste mensen ter wereld. Documentaire over primordiale dwerggroei, waarbij mensen niet langer worden dan zestig centimeter en een levensverwachting van 30 jaar hebben. Deze afwijking is wereldwijd bij zo’n vijftig mensen vastgesteld. RTL 4, 22.55-23.55u.

praatprogramma

De wereld draait door. Joram van der Sloot vertelt over het boek dat hij heeft geschreven met zijn visie op de zaak-Nathalie Holloway, Willeke Alberti komt haar binnenkort te verschijnen dvd-box Voor altijd, met hoogtepunten uit haar carrière, aanbevelen. Verder te gast de Vlaamse zangeres Axelle Red. Najib Amhali speelt sidekick van Matthijs van Nieuwkerk. Ned.3, 19.30-20.10u.

Het elfde uur. Gasten zijn o.a. kardinaal Simonis en de voorzitter van de Evangelische omroep Arie van der Veer. Ned.2, 21.15-22.00u.

Pauw & Witteman. Garry van Pinxteren, jarenlang correspondent in China voor NRC Handelsblad, schreef een boek over haar ervaringen: China, centrum van de wereld. Muzikant Thijs van Leer heeft de band Focus heropgericht, vertelt het verschil tussen vroeger en nu, en laat dat ook horen. Staatssecretaris De Jager van Financiën beantwoordt vragen over de problemen bij de belastingdienst. Ned.1, 23.00-23.55u.

consument

Opgelicht. Gesprek met officier van justitie Pieter van Rest over oplichters die spullen bestellen maar niet betalen. Hij legt uit hoe het mogelijk is dat zulke oplichters kunnen blijven doorgaan met hun praktijken. Verder startende ondernemers die bij het zoeken naar een extra investeerder worden opgelicht en een zogenaamde beveiliger die vraagt of hij zojuist gepind geld even mag controleren en zo goed geld met namaak verwisselt. Ned. 1, 21.05-21.45u.

sport

Snooker. Rechtstreeks verslag van de wedstrijden om het wereldkampioenschap snooker in Sheffield, later op de avond gevolgd door een samenvatting van de hoogtepunten. BBC2, 20.00-21.00 & 0.20-3.00u.

NOS UEFA Champions League: Chelsea - Liverpool. Voorbeschouwing, rechtstreeks verslag met in de rust en voorlopige wedstrijdanalyse, en een nabeschouwing van de halve finale Manchester United tegen AC Milan. Ned.3, 20.10-23.05u.

Cricket. In de wedstrijden om de wereldbeker een samenvatting van de eerste halve finale. BBC1, 0.15-1.15u.