‘Sport moet binnendringen bij alle ministeries’

Tweede-Kamerleden werden op Papendal bijgepraat over sport. „Ik heb ze vooral geïnformeerd, want je wilt niet direct je hand ophouden.”

Aan het eind van een werkbezoek aan het nationale sportcentrum Papendal wilden de Tweede-Kamerleden Rita Verdonk en Halbe Zijlstra ook bij zichzelf het gevoel van een sporter oproepen. Uitgedaagd door schermbondscoach Roel Verwijlen trokken beide VVD’ers een pak aan en kruisten letterlijk de degens. Zijlstra won, hoewel Verdonk fel tegenstand bood. De gastheren van sportkoepel NOC*NSF zagen het tafereel glimlachend aan. Als het politieke gevoel voor sport er door is versterkt, is de lobby deels geslaagd. Maar pas als er vanuit Den Haag meer geld naar de sport stroomt, volgt tevredenheid. En daarover hoeft NOC*NSF niet somber te zijn, bleek uit reacties.

Zonder uitbundig met de beurs te rammelen, beloofden de woordvoerders Sport Joop Atsma (CDA), Halbe Zijlstra (VVD) en Marjo van Dijken (PvdA) dat er na de honderd verkenningsdagen van het nieuwe kabinet meer in sport geïnvesteerd zal worden. Niet door de 120 miljoen euro aan sportbudget van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) te verhogen, maar door te shoppen bij andere ministeries. Atsma denkt vooral aan Ella Vogelaar, de minister van Wonen, Wijken en Integratie. „In haar plannen voor wijkverbetering moet sport absoluut een rol spelen. Maar dat geldt ook heel sterk voor de plannen van André Rouvoet, minister voor Jeugd en Gezin. Evenals voor die van onderwijsminister Ronald Plasterk en minister Ab Klink met de gezondheidszorg. NOC*NSF moet nu zo snel mogelijk zien binnen te dringen op die ministeries.”

De suggesties van Atsma hebben betrekking op de breedtesport en niet op de topsport, waarover de Kamerleden gisteren uitgebreid door NOC*NSF waren ingelicht. Want daar was het de sportkoepel vooral om te doen bij de kennismaking met de Kamerleden die Sport en Onderwijs in hun portefeuille hebben. Technisch directeur Charles van Commenée hield een gloedvol betoog over talentontwikkeling, het optuigen van Papendal en drie andere accommodaties tot een Centrum voor de Topsport, maar ook over de doelstelling van een positie in de toptien bij de Olympische Spelen. „Ik heb ze voornamelijk geïnformeerd, want je wilt niet direct je hand ophouden”, zei Van Commenée die wel in een vroeg stadium wil weten of hij ter voorbereiding op de Spelen van 2012 in Londen opnieuw 10 miljoen euro van de overheid kan verwachten. Dat bedrag is in de aanloop naar de Spelen in Peking (2008) eenmalig beschikbaar gesteld, dankzij een motie van Jozias van Aartsen.

Op Zijlstra kan Van Commenée dan rekenen. De nieuwe sportwoordvoerder van de VVD: „Ik hoorde van Erica Terpstra dat staatssecretaris van Sport Jet Bussemaker de toptiendoelstelling ondersteunt. Daar zullen we haar aan houden. Financiering van de olympische ploeg zal wat mij betreft uiterlijk in de begroting van volgend jaar geregeld moeten zijn.” En Van Dijken, die binnen de PvdA de rol van Gerdi Verbeet als sportwoordvoerster heeft overgenomen, is ook al positief. „Ik behoor niet tot de groep die vindt dat topsport zich zelf moet bedruipen. Ik vind topsport een enorme triggervoor de breedtesport.”

Als het aan Zijlstra ligt, komt sport sowieso hoger op de politieke agenda. „Ik vind dat sport onderdeel van een fel politiek debat behoort te zijn. Nu is het nog te persoonsgebonden. Een sportwoordvoerder die binnen zijn fractie hoog in de hiërarchie staat, krijgt meer voor elkaar dan iemand die sport als sluitpost van de portefeuilleverdeling heeft gekregen. Dan zie je ook dat er beleidsmatig weinig wordt bereikt. Waarom kan het in Nederland niet als in Australië, waar sport een item in de verkiezingscampagne was. Als we sport maatschappelijk zo belangrijk vinden, moet het een grotere politieke rol gaan spelen.”