Royal: alliantie met Bayrou in centrum

De linkse presidentskandidate Ségolène Royal wil een alliantie sluiten met centrumkandidaat François Bayrou voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, op 6 mei. Het is voor het eerst dat de Franse socialisten zich op het centrum richten om te regeren.

Bayrou eindigde afgelopen weekeinde met 18,5 procent van de stemmen als derde in de eerste ronde. De keuze van zijn zeven miljoen kiezers geeft de doorslag tussen de twee overgebleven kandidaten, Royal en Nicolas Sarkozy.

Op campagne in Valence nodigde Royal Bayrou gisteren uit een „publiek debat” te voeren over een gemeenschappelijk programma voor sociale hervormingen, institutionele vernieuwing, Europa en milieubeleid.

De rechtse kandidaat Sarkozy zei gisteren niet rechtstreeks met Bayrou te willen onderhandelen. Maar Jean-Louis Borloo, de gematigde minister van Sociale Zaken, zei dat Sarkozy „tal van UDF-ministers” kan opnemen in de regering als Bayrou hem steunt.

Mogelijk spreekt Bayrou zich niet uit voor links of rechts. Hij werkt aan de oprichting van een nieuwe centrumpartij, de Franse Democraten, waarmee hij bij de parlementsverkiezingen in juni op eigen kracht een goede score wil halen. De parlementariërs in zijn huidige partij UDF trekken traditioneel op met rechts.