Rotsrat uit Laos blijkt inderdaad een levend fossiel

Rotterdam, 24 april. Het ratachtige diertje dat begin 2005 werd ontdekt op een markt in Laos blijkt inderdaad een levend fossiel, zoals zoogdierdeskundigen destijds al vermoedden. Laonastes aenigmamus behoort tot de familie van de Diatomydae, waarvan onderzoekers dachten dat die al elf miljoen jaar geleden was uitgestorven. Directe familie heeft het diertje daarom niet. Het meest verwant is het nog aan de goendi`s, knaagdieren uit de Sahara met een cavia-achtig uiterlijk. Dat blijkt uit DNA-onderzoek van een internationaal team van biologen. Deze week publiceren ze hun resultaten in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Acamdemy of Sciences. Uit de moleculaire stamboom blijkt dat de gemeenschappelijke voorouder van de goendi`s en de Laotiaanse rotsrat ongeveer 44 miljoen jaar geleden moet hebben geleefd.