Protest illegale houtkap

Bij een houthandel in Nijmegen bespoten actievoerders van Greenpeace gisteren hout dat illegaal gekapt zou zijn in Papoea Nieuw Guinea. Foto Flip Franssen Nederland, Nijmegen, 23-4-2007 Aktievoerders van Greenpeace bestempelen een partij hout bij houthandel van Emmerik als besmet. Foto:Flip Franssen Franssen, Flip

Activisten van Greenpeace hebben gisteren ramen van het ministerie van Landbouw dichtgetimmerd uit protest tegen de grootschalige handel in illegaal hout. Bij een houthandel in Nijmegen werd hout – letterlijk – als illegaal bestempeld. De helft van het verhandelde tropische hout in Nederland is afkomstig van illegale kap, zo stelde het bureau AidEnvironment in een rapport in 2003.

Vandaag spreken de milieuministers van Europa en Oost-Azië in Kopenhagen over ontbossing. Door illegale houtkap lopen hout producerende landen 10 tot 15 miljard dollar aan inkomsten mis, stelt de Wereldbank. De Europese Unie is in gesprek met Maleisië, Indonesië en Ghana voor bilaterale akkoorden, deelt een woordvoerder van LNV desgevraagd mee. Eind dit jaar zou dit een eerste akkoord moeten opleveren.

Dit initiatief is volgens Greenpeace niet voldoende. „De illegale handel zal zich gewoon naar andere landen verplaatsen”, zegt Greenpeace-campagneleider Hilde Stroot. „Er moet dus tegelijkertijd een importverbod komen.”

De houthandel zelf zou vooral duidelijkheid verwelkomen, zegt L. Westra, directeur van de Oldenboom Groep, het bedrijf waar Greenpeace gisteren op bezoek kwam. Westra erkent vorig jaar met Greenpeace te hebben afgesproken het gewraakte hout niet langer te verkopen.