Pensioenfondsen: geen zorgen over uitgeleende aandelen

Schiphol. Nederlandse pensioenfondsen en institutionele beleggers lenen veel aandelen uit, maar maken zich daarna weinig druk over wat er gebeurt met het stemrecht dat die aandelen vertegenwoordigen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit dat gisteren werd gepresenteerd door de opdrachtgevers Eumedion, een belangenvereniging van institutionele beleggers, en van de Nederlandse Corporate Governance Stichting. Uit het onderzoek blijkt dat 62 procent van de pensioenfondsen aandelen uitleent, het gaat om tussen de 10 en 25 procent van hun aandelen. Voor institutionele beleggers als verzekeringsmaatschappijen en beleggingsfondsen ligt dat waarschijnlijk even hoog. Ze halen voor aandeelhoudersvergaderingen zelden die aandelen terug, geven nauwelijks steminstructies aan de partijen die de aandelen hebben geleend of vragen geen zekerheid als die instructies wel zijn gegeven.