Overname vraagt veel van Barclays

De Britse bank Barclays moet zich tot het uiterste inspannen om ABN Amro in haar greep te krijgen. Vanaf het moment dat een rivaliserend consortium afgelopen maand van zich liet horen, was al duidelijk dat de Nederlandse bank niet goedkoop zou zijn. Maar door 67 miljard euro te betalen, biedt Barclays de aandeelhouders van ABN Amro zo’n 40 procent bovenop de koers van vóór de overnamestrijd. Op een niveau van bijna zestien maal de winst over dit jaar, gaat ABN Amro – een recidivist als het om mindere prestaties gaat – voor een veel hoger meervoud over de toonbank dan de 12,7 maal de winst waarop Europese branchegenoten worden verhandeld. Geen wonder dat de onmiddellijke reactie van de markt het met 1,5 procent laten dalen van de Barclays-aandelen was.

De van tevoren overeengekomen verkoop van LaSalle, de Amerikaanse dochter van ABN Amro, aan Bank of America zal zeker helpen. Op een niveau van negentien maal de winst over dit jaar brengt LaSalle het mooie bedrag van 15,4 miljard euro op. Maar zelfs als je dat bedrag van de overnameprijs aftrekt, kost ABN Amro nog steeds vijftien maal de winst over dit jaar.

Barclays moet dus een paar stevige synergievoordelen zien te vinden om de transactie te laten slagen. Aan de inkomstenkant mikt de bank op een bescheiden 4 procent van de omzet van ABN Amro als LaSalle eenmaal is afgestoten. Dat is minder dan wat het Spaanse Santander verwacht van het in 2004 overgenomen Britse Abbey National. Het lastige punt lijkt de 2,8 miljard euro aan kostensynergie te zijn. Dat bedrag komt overeen met ongeveer 20 procent van de kosten van ABN Amro, minus LaSalle, meer dan de 17 procent die Santander verwacht van Abbey en de 15 procent die het Italiaanse Unicredit denkt te kunnen verwezenlijken bij zijn Duitse aanwinst HVB.

Barclays staat echter niet voor een onmogelijke missie. Anders dan veel andere bedrijven die concurrenten overnemen, zoekt de Britse bank mogelijke synergieën ook bij zichzelf. Zo zal Barclays zich een grote investering besparen door het wereldwijde betalingssysteem van ABN Amro over te nemen. En arbeidsplaatsreducties zijn in het Verenigd Koninkrijk veel makkelijker te realiseren dan in veel van de vijftig landen waar ABN Amro actief is.

Maar de doelstelling kon wel eens zeer veeleisend zijn voor een managementteam dat weinig ervaring heeft met overnames. De bezuinigingen bij de zakenbankdivisies lijken relatief eenvoudig, omdat de activiteiten van beide divisies elkaar overlappen en topman Bob Diamond van Barclays Capital een harde saneerder is. Het wieden in de buurtkantorennetwerken van de twee banken lijkt ingewikkelder. Frits Seegers, de Nederlandse topman van Barclays’ consumentendivisie, zal ijzer met handen moeten breken.

Mike Verdin

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld