Opgroeien in Afghanistan na de Talibaan

Een Afghaans meisje is net geslagen door haar oom, gisteren in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Op andere foto’s is te zien hoe het meisje zich probeert te verweren. Naar verluidt had het meisje haar oom niet genoeg ‘respect’ betoond. An Afghan girl weeps after being beaten by her uncle, allegedly for not paying him enough respect, in Kabul, Afghanistan, on Monday, April 23, 2007. Violence against women in Afghanistan is intense and pervasive according to the UN and Amnesty International, despite the fall of the Taliban regime which repressed womens rights. (AP Photo/Farzana Wahidy) Associated Press

Een Afghaans meisje is net geslagen door haar oom, gisteren in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Op andere foto’s is te zien hoe het meisje zich probeert te verweren. Naar verluidt had het meisje haar oom niet genoeg ‘respect’ betoond.

Geweld tegen vrouwen komt nog altijd veel voor in Afghanistan, ondanks de val van het Talibaan-regime, zo concludeerden de Verenigde Naties en mensenrechtenorganisatie Amnesty International vorige week. Iedere dag lopen vrouwen het gevaar om het slachtoffer te worden van bedreiging, mishandeling, seksueel geweld of ontvoering door moslimextremisten. Daarbij lopen ze het risico om vermoord te worden.

Vrouwen zijn bang om hun huizen te verlaten en hun dochters naar school te sturen. Naar werk gaan of een sociaal leven onderhouden, is bijna onmogelijk. Volgens een rapport van de Britse mensenrechtenorganisatie Womankind worden alle facetten van het dagelijks leven van Afghaanse vrouwen gedomineerd door ‘onzekerheid’.

Een vrouwelijke mensenrechtenwerker in de provincie Kandahar schreef Amnesty oktober vorig jaar een brief: „We moeten onze bijeenkomsten bij mensen thuis houden om ten minste te kunnen discussiëren over de belangrijkste thema’s in de strijd voor onze burgerrechten. (...) Bijna elke dag zijn er zelfmoordaanslagen, bomexplosies en gevechten waarbij vele burgers het leven verliezen, waaronder vrouwen en meisjes.”

De film Osama (2003) van regisseur Siddiq Barmak , de eerste Afghaanse film van na de val van de Taliban, toont hoe het was om als twaalfjarig meisje onder het fundamentalistische bewind te leven.

Lees de recensie van Osama: www.nrc.nl/filmarchief