‘Nieuw bewijs dopegebruik Floyd Landis’

Nieuwe analyses van urinemonsters van Tour de France-winnaar Floyd Landis hebben sporen van synthetische testosteron opgeleverd. Dit stelt de Franse sportkrant L’Equipe op zijn website.

Tests van de zeven monsters, genomen tijdens de Tour van 2006, hadden aanvankelijk voor een negatief resultaat gezorgd, maar dankzij een nieuwe techniek werd een vorm van testosteron opgespoord die niet lichaamseigen is.

Het Amerikaanse antidopingagentschap USADA had gevraagd om deze nieuwe analyse van de stalen. Landis, bij wie in de Tour een verstoorde testosteron-spiegel was geconstateerd, wordt volgende maand op een hoorzitting in Amerika verwacht. Als hij schuldig wordt bevonden, volgt een schorsing van twee jaar. Landis kan de eerste Tourwinnaar worden die zijn zege achteraf kwijtraakt.

De voorzitter van het Franse anti-dopingbureau LNDD, Pierre Bordry, ontkende gisteren dat de uitslagen van de testen al bekend zijn. Landis zelf reageerde woedend omdat hij geen vertegenwoordiger naar het lab had mogen sturen.

„Dit is weer een sabotage-actie die voorkomt dat mijn zaak eerlijk wordt behandeld. Hoe kan van mij worden verwacht dat ik mijn onschuld bewijs als het USADA zijn eigen regels breekt?”

Een advocaat van Landis hekelde het feit dat het anti-dopingbureau LNDD zelf de proeven had gedaan. Dit lab testte ook tijdens de Tour de positieve plas van de Amerikaan, maar bleek later daarbij de nodige fouten gemaakt te hebben. „Het LNDD vecht voor zijn reputatie, daarom hebben wij er juist voor gevochten de zeven stalen in een ander lab te laten onderzoeken. Nu komt het erop neer dat de vos het hok met kippen bewaakt”, aldus de advocaat.

De internationale wielerunie UCI heeft gisteren een nieuwe poging gedaan om het onderzoek rond de bloeddopingaffaire Operación Puerto een nieuwe impuls te geven. Voorzitter Pat McQuaid heeft de Spaanse minister Jaime Lissavetzki van Sport de gelegenheid gevraagd om het bloed zelf te onderzoeken.

Tijdens de start van de Tour de France mochten renners als Jan Ullrich en Ivan Basso vorig jaar niet starten, nadat ze genoemd werden als klant bij de dopingarts Fuentes. Eerder deze maand werd na dna-onderzoek duidelijk dat een deel van het aangetroffen bloed van Ullrich was. De UCI dringt nu op verder onderzoek aan. Tour-directeur Christian Prudhomme maakte vorige week bekend dat die renners die eerder rond Fuentes werden genoemd ook dit jaar in de Ronde van Frankrijk niet welkom zijn.