Negen soldaten VS gedood bij aanslag in Irak

Negen Amerikaanse militairen zijn gisteren gedood bij een zelfmoordaanslag op hun basis in de Iraakse provincie Diyala. Deze provincie is het toneel van aanhoudende gevechten waarbij Amerikaanse en Iraakse troepen en sunnitische en shi’itische strijdgroepen zijn betrokken. Het was de dodelijkste aanval op Amerikaanse troepen op de grond sinds 1 december 2005, toen tien mariniers om het leven kwamen als gevolg van de ontploffing van een bom langs een weg bij Falluja in de eveneens zeer gewelddadige provincie Al-Anbar. Gisteren werden zeker 50 Irakezen gedood bij bomaanslagen.

Deze maand zijn al 85 Amerikaanse militairen om het leven gekomen in Irak, wat meer is dan in de hele maand maart. In totaal zijn sinds de invasie van maart 2003 3.330 Amerikaanse militairen in Irak gesneuveld. Het relatief hoge aantal Amerikaanse doden heeft te maken met het feit dat in de provincies rond Bagdad rebellen actiever zijn geworden sinds Amerikaanse en Iraakse troepen in februari een groot veiligheidsoffensief in de hoofdstad lanceerden. Verder heeft de toegenomen Amerikaanse aanwezigheid in Bagdad daar ook een groter veiligheidsrisico meegebracht.

De Democraten in de VS werden het gisteren juist eens over een tijdlimiet voor troepenterugtrekking uit Irak. Deze verbinden ze als voorwaarde aan een noodwet die 120 miljard dollar vrijmaakt voor de oorlog. Waarschijnlijk begin volgende week sturen ze het wetsvoorstel naar president Bush, die gezegd heeft het met een veto te zullen treffen. Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat besloten eind maart tot twee verschillende deadlines. In het gisteren gepresenteerde akkoord wordt Bush verplicht om vanaf 1 oktober en binnen een half jaar de gevechtstroepen terug te trekken.

In Irak werden gisteren bij drie zelfmoordaanslagen in het rebellenbolwerk Ramadi, in Al-Anbar, zeker 20 mensen gedood en 35 gewond, aldus de politie. Een zelfmoordaanslag in Baquba, in Diyala, eiste de levens van tien politiemannen. Onder de doden was de commandant van de lokale politie, brigadegeneraal Safaa al-Timimi.

Vandaag drongen gewapende mannen een woning in het shi’itische dorp Jaara, 40 kilometer ten zuiden van Bagdad, binnen en vermoordden de bewoners – een echtpaar, hun zoon en vier kleinkinderen, allen tieners, aldus de politie. „We kunnen geen reden vinden voor deze moorden”, zei een politieman. „Ze zijn bedoeld om shi’ieten tegen sunnieten op te zetten, dat is het enige motief.” (Reuters, AP, AFP)