Met zijn allen naar de steenkolen

Een van de ontmoetingsplaatsen der machtigen in Nederland was lang de vergadering van de raad van commissarissen van ABN Amro, al deden daar recentelijk ook meer buitenlanders hun intrede.

Ze zijn hun plek niet meer zeker. Hoewel nog niet bekend is wie naast voorzitter Arthur Martinez en huidig topman Rijkman Groenink als niet-uitvoerend lid mee mogen naar de board van Barclays, zullen nogal wat Nederlanders hun plek verliezen.

Geen man overboord. Nieuwe verzamelplaatsen voor Hollandse machtigen ontstaan vanzelf. De raad van commissarissen van SHV bijvoorbeeld, het bedrijf van de familie Fentener van Vlissingen. Nog voor zijn vertrek was Groenink daar al voor gestrikt. Gisteren maakte de Steenkolenhandelsvereniging bekend dat voormalig Unilever-topman Antony Burgmans en de net bij DSM vertrokken Peter Elverding hem gezelschap komen houden.

Een supertrio voor deze familiemultinational met een omzet van 15 miljard euro uit onder meer de distributie van gas, metaalrecycling en Makro-groothandels. Samen met de andere commissariatenverzamelaar Rob van den Bergh (voorheen VNU) zullen zij dit jaar strijden om de hoogste plek op de machtigenlijsten, waar Kees van Lede zijn nummer 1-positie opgeeft.

Groenink heeft nog voor zijn vertrek een portfolio van commissariaten opgebouwd met bedrijven waarvan de wortels teruggaan tot de 19de eeuw: SHV, Shell en Barclays. Los van de verzilvering van aandelen en opties ABN Amro die zorgen voor een mooi startkapitaal, hoeft hij zich geen zorgen te maken over de toekomstige kasstroom voor zijn huishouden. Toezichthoudende functies bij Britse bedrijven betalen veel beter dan een Nederlands commissariaat.

Niet slecht voor een topman die voortdurend kritiek kreeg dat hij niet genoeg aandeelhouderswaarde creëerde en onder vuur kwam van activistische aandeelhouders. Maar bij de nieuwe machtigen is hij in goed gezelschap.

Met Van den Bergh, die door aandeelhouders gedwongen werd VNU te verkopen. Burgmans kreeg bij Unilever niet met activistische maar wel met morrende aandeelhouders te maken omdat het voedings- en wasmiddelenbedrijf niet aan zijn doelstellingen voldeed. En zelfs Peter Elverding, vaak geprezen om het werk dat hij heeft gedaan bij DSM, raakte vlak voor zijn pensioen in aanvaring met aandeelhouders omdat ze niets moesten hebben van het door hem voorgestelde loyaliteitsdividend.

Wie weet wordt een goede ruzie met aandeelhouders wel een voorwaarde om de beste commissariaten te krijgen.

Daan van Lent