Licenties mbo-examens ontnomen

Van de ongeveer negenduizend opleidingen in het middelbaar beroepsonderwijs raken er 85 hun examenlicentie kwijt. Zij moeten de komende drie jaar hun examinering uitbesteden, omdat hun eigen examens ondermaats zijn.

Dat schreef staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA) gisteren aan de Tweede Kamer. Bij de 85 opleidingen is twee jaar achter elkaar geconstateerd dat de examens niet op orde waren. Leerlingen van de desbetreffende opleidingen zullen hun examens moeten afleggen bij een andere, vergelijkbare opleiding of bij een gespecialiseerd examencentrum.

Het is nog niet bekend om welke opleidingen het gaat. Het ministerie van Onderwijs wil volgens een woordvoerder voorkomen dat er een „zwarte lijst” van slechte opleidingen ontstaat voordat de scholen in kwestie de kans hebben gekregen om te reageren op het besluit van de staatssecretaris. Op z’n vroegst „over enkele weken” zal bekend worden welke opleidingen het betreft.

Bij 121 opleidingen is eveneens een ondermaats examenniveau geconstateerd, maar deze krijgen nog een jaar de kans om verbetering te tonen. Van negen opleidingen is de examenlicentie niet ingetrokken, omdat er geen vergelijkbare opleidingen in Nederland bestaan. Opleidingen die experimenteren met competentiegericht onderwijs konden dit jaar nog geen negatief oordeel krijgen.

Over de hele linie is de kwaliteit van examens in het mbo verbeterd, aldus Van Bijsterveldt. Bij 1.425 opleidingen die vorig jaar slecht presteerden, is de examenkwaliteit sinds die tijd naar een aanvaardbaar niveau gestegen.

Volgens het ministerie is dit de eerste keer dat de overheid scholen verbiedt om examens af te nemen.