Leidraad voor de media is nog niet af

De leidraad voor de media die de Raad voor de Journalistiek vandaag presenteert voldoet nog niet. Het overzicht van standpunten van de Raad heeft te weinig aandacht voor internetjournalistiek. Tot die conclusie komt de Haagse advocaat J. Knoester. Hij diende onlangs een klacht in bij de Raad tegen het weblog Geenstijl en de website van het Algemeen Dagblad. Nog niet eerder behandelde de Raad een klacht tegen Geenstijl. De Raad presenteerde vanmiddag in Hilversum haar uitgangspunten voor ‘nette journalistiek’.

Advocaat Knoester klaagt Geenstijl en AD.nl aan, omdat beide sites een filmpje publiceerden waarop te zien is hoe een slachtoffer van een steekpartij in Scheveningen bezwijkt aan zijn verwondingen. De vader en de 17-jarige broer van de 16-jarige verdachte zijn herkenbaar op de video. Zij klagen bij de Raad over publicatie van de video.

Bovendien zijn zij gegriefd door de reacties van lezers op beide sites. Advocaat Knoester vindt dat Geenstijl en het AD aanzetten tot laster, smaad en bedreigingen. „Zij zouden hun verantwoordelijkheid moeten nemen als aanbieders van een mogelijkheid om anoniem reacties te plaatsen.” De klacht dient binnenkort.

De leidraad is niet af, beaamt secretaris Daphne Koene van de Raad. „De tekst is gebaseerd op klachten die de Raad krijgt. Het gaat onder meer over hoor en wederhoor, privacy, het gebruik van verborgen camera’s. Met name over nieuwe media hebben wij nog niet veel uitspraken gedaan.” Koene zegt dat de leidraad jaarlijks wordt geactualiseerd. „Het is nadrukkelijk niet de bedoeling de journalistiek in wetten te vatten. Wij hopen dat de leidraad zorgt dat het publiek beter weet wat de Raad doet.” De Raad behandelt jaarlijks tientallen klachten, maar het kan geen straf opleggen. De leidraad is niet de enige verzameling journalistieke regels: veel kranten hebben een stijlboek, er is een code van het Genootschap van Hoofdredacteuren en de internationale Code van Bordeaux.

De leidraad van de Raad is te vinden op www.rvdj.nl