Jongen overlijdt na geweld bij school

Een 16-jarige jongen uit Heerhugowaard is afgelopen nacht overleden aan de gevolgen van een mishandeling bij zijn school in Alkmaar. Dat heeft de politie vanochtend bekendgemaakt. Een 17-jarige verdachte uit Alkmaar is opgepakt.

Het slachtoffer zat in de vierde klas van de havo op de Christelijke Scholengemeenschap Jan Arentsz in Alkmaar. De jongen liep tijdens de middagpauze naar buiten en kreeg op het parkeerterrein ruzie met een één jaar oudere jongen. Volplaatsvervangend directeur J. van Baars van Jan Arentsz kreeg de leerling drie stompen en een knietje tegen zijn hoofd. De dader is geen leerling van de school.

Door de klappen raakte het slachtoffer bewusteloos. Ambulancemedewerkers hebben hem gereanimeerd, waarna hij naar het Medisch Centrum Alkmaar werd gebracht. Daar overleed hij. De politie hield de verdachte korte tijd later aan in diens woning. Hij wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Justitie wil niets kwijt over de zaak.

De scholengemeenschap is, volgens een verklaring op haar website, „diep geschokt over deze brute mishandeling en de zinloze, plotselinge dood van een van onze leerlingen”. De school heeft een condoleanceregister op de site en een stiltecentrum geopend .

Vorige maand waren er vier steekpartijen tussen jongeren in en nabij scholen, in Amsterdam, Oss, Naaldwijk en Rotterdam.

Vakbond CNV Onderwijs wil dat er voor scholen een meldingsplicht voor incidenten komt, zegt voorzitter Marleen Barth. „Wij hebben geen idee hoe groot het probleem is. Veel scholen bedekken incidenten met de mantel der liefde, omdat ze bang zijn dat het ten koste van hun reputatie gaat, en dat ouders anders hun leerlingen van school halen. Dat is begrijpelijk, maar niet goed.” Volgens Barth rust er bij scholen „nog steeds een taboe op dit onderwerp”.

Ook de Algemene Onderwijsbond (AOb) wil graag weten „hoe het zit in Nederland”. „We weten niet”, zegt een woordvoerder, „of geweld op scholen toe- of afneemt, we weten niet hoe vaak het voorkomt.” Omdat de AOb „heel slecht zicht” heeft op de incidenten, wil de bond „desnoods een anoniem meldpunt”, zoals de tiplijn Meld Misdaad Anoniem.

Het Ministerie van Onderwijs wil niet reageren voordat de Inspectie van het Onderwijs verslag heeft uitgebracht. Dat zal naar verwachting vandaag nog gebeuren. Wel wijst een woordvoerder er op dat het ministerie de afgelopen jaren bezig is geweest met het plan van aanpak ‘Veiligheid in het onderwijs’.