Iraakse premier wil bouw van muur in Bagdad staken

Bagdad. De Iraakse premier, Nouri al-Maliki, heeft het Amerikaanse leger gelast de bouw van een muur om een sunnitische wijk van Bagdad te staken nadat bewoners en shi`itische en sunnitische partijen ertegen protest hadden aangetekend. Het Amerikaanse leger wil in het kader van zijn veiligheidsoperatie in de Iraakse hoofdstad een muur van vijf kilometer lang en 3,5 meter hoog bouwen rond Azimiya, een sunnitisch bolwerk dat omringd wordt door shi`itische wijken. Er zijn andere methoden om buurten te beschermen, aldus Maliki, en bovendien ”herinnert deze muur ons aan andere muren”. Hij zei niet welke muur hij bedoelde, maar te denken valt aan de muur die Israël op en langs de bezette Westelijke Jordaanoever bouwt om Palestijns geweld tegen te houden.

Amerikaanse en Iraakse functionarissen zeiden dat de muur was bedoeld om de buurt te beschermen. Maar volgens sunnitische leiders was het juist een vorm van discriminatie die de wijkbewoners van de rest van Bagdad zou isoleren. Ook de partij van de radicale shi`itische geestelijke Muqtada Sadr maakte bezwaar tegen de muur, mogelijk uit angst dat ook haar bolwerken op de nominatie staan ommuurd te worden. De nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Bagdad, Ryan Crocker, zei dat de Amerikaanse autoriteiten Maliki`s bevel zullen respecteren. Maar hij zei niet expliciet dat de bouw wordt gestaakt.