Groenink ziet het niet als falen

Als er geen tegenbod komt, gaat ABN Amro op in het Britse Barclays.

Topman Rijkman Groenink lijkt opgelucht.

De bestuursvoorzitters van beide banken, vanochtend tijdens hun persconferentie in Amsterdam; links John Varley van Barclays, rechts Rijkman Groenink van ABN Amro Foto Bram Budel Persconferentie van ABN-AMRO en Barclays over fusie. Topmannen Varley en Rijpman Groennink staan de verzamelde pers te woord. FOTO: BRAM BUDEL Budel, Bram

Hij oogt ontspannen, alsof er een last van zijn schouders is gevallen. ABN Amro-topman Rijkman Groenink maakte gisteren bekend dat zijn bank wordt opgekocht door het Britse Barclays. Hij ziet het verlies van de onafhankelijkheid van de grootste bank van Nederland niet als falen, zegt hij. „Ik verlaat deze bank als een trots man.”

Met de bekendmaking van de grootste overname ooit in Nederland én in de mondiale banksector komt een einde aan ruim een maand onderhandelen. De gesprekken begonnen nadat ABN Amro eind februari onder druk kwam te staan van activistische aandeelhouders die ontevreden waren met de resultaten. Beleggers reageerden op 21 februari opgetogen op een ‘pats boem brief’ van het Britse speculatieve beleggingsfonds TCI, die opsplitsing vroeg van ABN Amro. Of de aandeelhouders de ruim 67 miljard euro die Barclays betaalt genoeg vinden, zal donderdag duidelijk worden op de aandeelhoudersvergadering van ABN Amro. Groenink: „Als je kijkt naar de prijs die Barclays betaalt, kan je concluderen dat we waarde hebben toegevoegd aan de bank. Dat is een triomf.”

Barclays verwacht zijn investering deels terug te verdienen door te saneren: van de huidige 228.000 arbeidsplaatsen bij de twee banken samen zullen er 12.800 verdwijnen en 10.800 worden verplaatst naar lagelonenlanden. Ook wordt de Amerikaanse tak van ABN Amro, de LaSalle Bank, verkocht.

Groenink werd tijdens de persconferentie geflankeerd door Barclays-topman John Varley, die de nieuwe combinatie zal leiden. Op het hoofdkantoor van ABN Amro aan de Amsterdamse Zuidas zegt de Brit vijf intensieve weken te hebben meegemaakt. „We hebben meer tijd met elkaar doorgebracht dan met onze families.”

De twee zeggen een gedeelde visie te hebben op de toekomst van ABN Amro binnen Barclays. Dat de Nederlandse bank min of meer onder dwang met de Britten is gaan praten, wuiven ze weg. Groenink: „Ik ben al tijden voorstander van consolidatie van de Europese bankensector en praat daar allang over met collega’s. Barclays is de beste partner.”

Over een mogelijk tegenbod, zoals van het consortium van Royal Bank of Scotland, het Spaanse Santander en het Belgisch-Nederlandse Fortis willen de twee weinig kwijt. „We zien wel wat er komt. Maar ik denk dat we een goed verhaal hebben”, aldus Varley. „Wij willen de banken samen laten groeien. Het consortium wil ABN Amro uit elkaar trekken. Er bestaat een sterk onderscheid.” Beleggers zijn het hiermee eens, stelt Groenink. „Ik heb de afgelopen tijd met veel aandeelhouders gesproken en zij zeiden een fusie met Barclays te steunen.”

Groenink, die ABN Amro sinds 2000 leidt, krijgt in de nieuwe combinatie alleen een functie als commissaris, en heeft dus geen uitvoerende functie meer. „Ik heb vanaf het begin duidelijk gemaakt dat ik geen leidende positie wilde”, zei hij op de vraag waarom hij niet zoals verwacht president-commissaris wordt. „Ik geloof heilig in de scheiding van uitvoerende managers en toezicht. Een president-commissaris moet onafhankelijk zijn en dat kan ik gezien mijn verleden bij de bank niet.” De president-commissaris van ABN Amro, de Amerikaan Arthur Martinez zal deze functie ook bij de nieuwe combinatie bekleden.

De verkoop van de bank, waarvan de wortels teruggaan tot 1824, houdt niet automatisch in dat de naam en logo uit het straatbeeld verdwijnen. Volgens Varley zal de naam ABN Amro blijven bestaan op plaatsen waar die een sterke merknaam is. Dat zou betekenen dat de ABN Amro-klanten in Nederland weinig veranderingen zullen merken na de overname. De bank is verkocht, maar het groen-gele logo blijft.

Eerdere artikelen over dit onderwerp zijn na te lezen op www.nrc.nl/abnamro

    • Heleen de Graaf