Gates biedt samenwerking raketschild aan

De Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, heeft de Russische regering gisteren in Moskou een gedetailleerd plan voorgelegd voor samenwerking bij de ontwikkeling van een systeem tegen inkomende raketten. Maar Rusland toonde geen belangstelling. Het lukte Gates ook niet de Russische bezwaren tegen het plan voor een raketschild met bases in Polen en Tsjechië weg te nemen.

De VS willen als onderdeel van het systeem tien onderscheppingsraketten in Polen en een radar in Tsjechië plaatsen, volgens Washington om eventuele raketten uit Iran (die nog niet ontwikkeld zijn) uit de lucht te kunnen halen. Maar Moskou zegt dat het project een bedreiging is voor de Russische nationale veiligheid, omdat het ook tegen Russische raketten gericht kan zijn. Zo zou het afschrikkingsevenwicht verstoord worden.

Gates hield in Moskou een reeks besprekingen en had onder meer een ontmoeting met president Poetin. Na afloop zei Gates’ Russische collega Serdjoekov dat de positie van zijn land onveranderd blijft en dat het raketschild „een ernstig destabiliserende factor” is. Maar Gates sprak van een productieve ontmoeting. Hij zei te vermoeden dat de verklaring van Serdjoekov al voor het gesprek met Poetin was opgesteld.

Gates zei dat hij de Russen samenwerking had aangeboden over „het hele spectrum van anti-raket-activiteiten”. Eerder hebben de VS ook al samenwerking aangeboden, maar Moskou toonde zich niet geïnteresseerd. Het huidige voorstel zou verder gaan, en onder meer inhouden dat Rusland de installaties, net als Europese landen, mag inspecteren en ook inzicht krijgt in de technologie. (AP, Reuters)