Elysee eten

250 g spinazie2 bossen waterkers150 g boter600 ml kippenbouillon125 ml slagroomzout en versgemalen peper

Sinds 1873 is het in 1718 gebouwde Elysée-paleis, gelegen aan de Rue du Faubourg Saint-Honoré in Parijs, de officiële ambtswoning van de Franse president. Het werd bewoond door Madame de Pompadour en Lodewijk Napoléon en Joséphine.

De verschillende Franse presidenten hadden, zo blijkt uit de bewaard gebleven menu’s, hun culinaire voorkeuren. In de 19de eeuw bestond een diner uit 15 à 20 verschillende gangen. Na de Eerste Wereldoorlog werd het aantal gangen tot negen teruggebracht. President Charles de Gaulle vond vijf gerechten meer dan genoeg. Zijn voorkeur ging uit naar soep, vis vlees of gevogelte, groenten en ijs toe. George Pompidou at liever geen soep. Toen ragoût-liefhebber Valéry Giscard d’Estaing in 1974 president werd, verschenen er klassieke, regionale gerechten op het menu. Van deze president wordt verteld dat hij als de zonnekoning wilde eten. Fijnproever Francois Mitterand was een groot liefhebber van ortolaantjes. Hij liet een kok uit Marokko overkomen om in de Elysée-keuken uit te leggen hoe een goede muntthee gezet diende te worden. Jacques Chirac herstelde de soep als voorgerecht in ere. Hij hield van traditionele, regionale gerechten met af en toe een exotische fusion-uitspatting.

Vandaag het recept voor een groen Elysée-soepje voor 6 personen, gemaakt van gepureerde spinazie en waterkers. Trek bij voorkeur zelf de kippenbouillon. Dat doet de kok van het Elysée-paleis ook. Verwijder harde stelen van de spinazie en de waterkers. Bewaar zes toefjes waterkers voor de garnering. Laat de boter – inderdaad wordt daar niet op beknibbeld – in een soeppan smelten. Voeg de spinazie en waterkers toe en laat al roerend op een matig vuur slinken. De boter mag niet te bruin worden. Voeg een beetje zout en peper toe. Giet de bouillon in de pan en breng aan de kook. Gebruik een staafmixer of andere apparaat om de soep te pureren. Voeg op ca. 2 eetlepels na de slagroom toe en verwarm de soep. Breng die opnieuw op smaak met zout en peper. Schep de soep in kommen of diepe borden, leg er een toefje waterkers op en druppel om de blaadjes wat slagroom. Dien meteen op.

Morgen: daslook