‘El Bulli is het beste restaurant’

Volgens het Britse vakblad Restaurant staat El Bulli in Barcelona op nummer één op de lijst van de vijftig beste restaurants van de wereld. Daarna komt The Fat Duck bij Londen. Pas op de derde plaats staat een Frans restaurant: Pierre Gagnaire in Parijs. Frankrijk is volgens Restaurant met twaalf restaurants in de topvijftig nog wel steeds de ‘koningin van de gastronomie’. De Verenigde Staten hebben acht restaurants in de topvijftig, Groot-Brittannië heeft er zeven, en Spanje en Italië hebben er allebei zes.

De classificatie van restaurants, die S. Pellegrino heet, is gebaseerd op het oordeel van een jury van 651 kenners. Die onderzochten restaurants in zeventig landen.

Volgens het vakblad is het opmerkelijk dat er niet één Aziatisch restaurant in de topvijftig is terechtgekomen. El Bulli, van de Catalaan Ferran Adria, staat bekend om het zogenoemde moleculaire koken. Dat is onder kenners een hype. (AFP)