Een pinda-allergie na bloedtransfusie

rotterdam, 24 april. Een 80-jarige Canadese vrouw kreeg onlangs kortstondig een pinda-allergie door een bloedplasmatransfusie. Het is voor het eerst dat een pinda-allergie na een bloedtransfusie is waargenomen, schrijven haar behandelend artsen in Archives of Internal Medicine. Twee dagen na de transfusie at de vrouw een muffin met pindakaas. Binnen een paar minuten zwol haar keelslijmvlies op, werd ze kortademig en kreeg ze huiduitslag. Afweeronderdrukkers hielpen haar er weer bovenop. Labtestjes wezen pinda-allergie uit. Twee maanden later lieten dezelfde testjes zien dat de allergie over was. Onder dokterstoezicht at ze toen pinda`s. Niets aan de hand. Eén van de twee zakjes bloed bleek afkomstig van een 19-jarige bloeddonor met pinda-allergie. Wellicht moet bloeddonoren naar hun allergieën worden gevraagd, opperen de artsen.