Deur naar Midden-aarde

Voor fans van J.R.R. Tolkiens The Lord of the Rings, opent het nagelaten De kinderen van Húrin (Mynx, € 22,50) ‘een belangrijke deur naar Midden-aarde’, aldus Mirjam Noorduijn.

‘Tot zijn dood werkte Tolkien onophoudelijk aan zijn omvangrijke imitatiemythologie. Zijn levenswerk wist hij echter niet naar tevredenheid te voltooien, ook al doordat hij werd afgeleid door het succes van de aanvankelijk onbedoelde publicatie van The Hobbit (1937) en The Lord of the Rings (1954-55).’

‘Een drietal grote sagen uit de Oudste Tijden (de Eerste Era), van lang voor The Lord of the Rings, (verkort terug te vinden in Tolkiens postuum verschenen ‘kosmologie’ van Midden-aarde, The Silmarillion), heeft hij aldus nooit volledig uitgeschreven. Een daarvan is De kinderen van Húrin, daterend uit 1918. [...] De kinderen van Húrin is zware kost vergeleken bij The Lord of the Rings, maar opent voor alle fans van de trilogie een belangrijke deur naar Midden-aarde. Binnengetreden zie je Tolkien: niet als (roman)schrijver, maar als begenadigd knappe verhalenschepper, die met zijn ongebreidelde fantasie een wonderbaarlijke, ongrijpbare, onnavolgbare wereld naliet.’