Den Haag, de zee, Couperus en saté

Jeugdtheater: Zinder door Stella Den Haag. Tournee: t/m 6 mei. Vanaf 8 jaar. Info: 070-3307070 of www.stella.nl.

Eenmaal door de glazen waterplantenpoort, kom je op de binnenplaats van Stella Den Haag. Dicht bij een levensgroot vliegtuig, neergestort tussen de oude bomen, klinkt niet alleen de zachte lentebries: bladeren prevelen pleinverhalen, en ook de theatermuren murmelen hun eigen Big City Blues.

Met Zinder biedt Stella Den Haag een kunst-verwenreis voor iedereen ouder dan acht. Deze reis voert de bezoeker door en rond het gebouw van het Haagse jeugdtheatergezelschap, naar drie korte voorstellingen en beeld- en geluidsinstallaties van jonge kunstenaars, alle geïnspireerd door het leven in de stad Den Haag. Heel bijzonder is het programma niet; Zinder toont zich in haar tweede editie te tam om voor zinderend te kunnen doorgaan. Wat niet wegneemt dat er enkele aardige proeven van interdisciplinair theater te zien zijn.

In En Zo Voort van Annelies van Wieringen draait alles om het mechanische kunstobject van Bert van der Sluijs. Tientallen voeten lopen volgzaam mee in een eindeloos ronddraaiende horizontale tredmolen. Het stuk toont de monotonie van onze dagelijkse gang, onze eeuwige wederkeer, waarin elke stap er een is, in een al zo vaak betreden spoor.

Minder filosofie, maar meer verhaal kent Het Muilmeisje van Anouk Saleming. Dat het meisje Piroska zich verwant voelt met wonderlijke mechanische organismen, zoals de enorme robotslurf Nanofant, is niet zo vreemd: ze heeft geen hart, maar een motortje. Piroska hoopt met het hart van haar beste vriendin, een muilezelin, weer een gewoon mensenmeisje te worden.

Hoewel Saleming vooral dankzij haar bizarre poëzie weet te intrigeren, smaakt deze voorstelling, net als de andere, naar amuse-gueule. Tussen de bomen, in het neergestorte vliegtuig, verwacht je aanvankelijk het hoofdprogramma, al is het maar omdat het iets speciaals heeft om dit kunstwerk van Elian Smits binnen te lopen. Maar ook het hier gespeelde De Meeuw en de Stad, een tekst van Hans van de Boom, blijkt niet meer dan een voorafje. Acteur en pianist Matthias Quadekker zingt nostalgische liedjes over Den Haag, de zee, Couperus en saté, en biedt een vermakelijke meeuwenblik op de stad. Prima, maar al die kleine stukjes samen laten je toch onbevredigd.