De nieuwe buren van Boris Jeltsin

raisa.jpgIk wandel langs Novodevitsji, waar ze morgen Boris Jeltsin begraven. Ik kijk door de kier van de deur: een mierenhoop van oranje hesjes. Gemeentewerkers die asfalt storten, perkjes spitten, viooltjes planten, hekken verven, bomen scheren en steigers opruimen. Alsof de president op bezoek komt. Nou ja, dat is ook zo.

Novodevitsji is een prachtig kerkhof waar we in de herfst graag kastanjes rapen. Hier ligt de elite van Moskou. Oude coryfeeën als Gogol en Tsjechov nog onder bescheiden kruizen, communistische kopstukken onder steeds massievere, torenhoge monumenten van marmer en graniet. Zo ben je toch nog een beetje onsterfelijk als God niet bestaat.

 

lebed.jpgGod is inmiddels helemaal terug van weggeweest, de Rus gaat z’n graf in volgens de orthodoxe rite, maar de extravagante grafstenen blijven modieus. Kijken we eens naar de nieuwe buren van Jeltsin - als de informatie althans klopt dat ze hem op de westhoek van Novodevitsji neerleggen.

Op de westhoek ligt Raisa Gorbatsjova, de sjieke echtgenote van de laatste Sovjetleider Michail Gorbatsjov. Ze stierf aan leukemie. Bedoeling is dat haar man later komt aanschuiven. Als ze Jeltsin maar niet te dichtbij leggen, die twee kunnen elkanders bloed wel drinken! Raisa was ook niet echt dol op Boris, wiens aanhangers graag volk mochten mennen over haar voorkeur voor dure haute couture. (terwijl u in de rij staat voor brood!)

Tien meter verder zit volksheld Aleksandr Lebed op zijn troon. Deze barse generaal werd door Jeltsin in 1996 als condoom gebruikt en weggegooid. Lebed bezorgde Jeltsin de stem van de nationalisten op een presenteerblaadje, had het lef de rampzalige oorlog in Tsjetsjenië op eigen houtje te beëindigen en mocht meteen vertrekken. Dank u, tot ziens. Lebed kwam om in een helikopterongeval in de mist in 2002, voer voor complotdenkers. Ook tussen Lebed en Jeltsin vermoed ik geen gelukkig nabuurschap.

chroes.jpgOm de hoek ligt dan nog Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov, in 1964 afgezet en daarom voor straf niet bij de Kremlinmuur begraven. Zijn kale hoofd ligt als een knikker op plakken wit en zwart graniet. Dat gold als zeer gedurfd in 1970, want verbeeldde zijn duistere en lichte kanten. Chroesjtsjov presideerde onder Stalin over vreselijke bloedbaden, maar had berouw en rekende na diens dood af met communistische excessen.

Chroesjtsjov, een sluwe, grove, impulsieve leider die graag een borrel lustte, heeft wel iets van Jeltsin. Hoewel de laatste slimmer was, zouden deze moezjiki het in principe goed met elkaar moeten vinden. Misschien maar dicht bij elkaar leggen?

Ik ben erg benieuwd naar het grafmonument voor Jeltsin. Dat zal wel smaakvol worden. Groot ook.