Cruijff nog altijd onnavolgbaar

Meer dan de helft van de Nederlanders kan Johan Cruijff niet altijd volgen in zijn voetbalanalyses op tv, maar vindt dat niet erg. Dat blijkt uit een enquête onder 1.200 Nederlanders van opiniepeiler Maurice de Hond in opdracht van het ANP. Cruijff is ook als analyticus onnavolgbaar, maar de man die morgen zestig jaar wordt, krijgt in Nederland wel veel waardering.

Maar liefst 69 procent van de Nederlanders zegt trots te zijn op de voormalige ‘nummer 14’. Slechts een op de drie Nederlanders vindt dat Cruijff de beste voetballer aller tijden is. De helft van de mensen meent dat hij in elk geval in de toptwee thuishoort.

De analyses van Cruijff rondom belangrijke wedstrijden worden door 35 procent van de mensen positief ervaren. Van de fanatieke voetbalvolgers ligt dat percentage hoger: 48. Slechts een klein deel van de Nederlanders krijgt een negatief gevoel bij de uiteenzettingen van de oud-voetballer: 13 procent. Een kwart van de mensen zegt Cruijff altijd te kunnen volgen, terwijl 53 procent dat juist niet kan. Die groep heeft daar geen probleem mee, een groep van 7 procent kan Cruijff niet volgen en stelt dat bovendien niet op prijs.

Van de ondervraagden meent 27 procent dat Cruijff de huidige bondscoach Marco van Basten zou moeten vervangen. Meer dan de helft (54 procent) is daar op tegen. Slechts een kwart denkt dat Nederland al eens wereldkampioen voetbal zou zijn geweest met Cruijff als bondscoach. (ANP)