Berggorilla neemt weer in aantal toe

Rotterdam, 24 april. Het aantal berggorilla`s in het Oegandese Bwindi Impenetrable National Park is met 6 procent toegenomen sinds de laatste telling in 2002. Er leven nu 340 van de zeldzame mensapen in het park, zo melden onderzoekers van de Wildlife Conservation Society. Bij de telling, van april tot juni 2006, zijn in samenwerking met het Max Planck Instituut voor Antropologie in Leipzig voor het eerst ook DNA-monsters verzameld uit de poep van de dieren. Dat hielp dubbeltelling voorkomen en bood ook de mogelijkheid om dieren mee te tellen die zich niet aan de waarnemers lieten zien. Naast Bwindi komen berggorilla`s ook voor rond de Virungavulkanen, op de grens van Oeganda, Rwanda en Congo. Hoewel dit gebied de afgelopen jaren geteisterd is door oorlog en er veel verhalen zijn over illegale stroperij, lijkt het ook hier goed te gaan: de populatie groeide van 324 dieren in 1989 naar 380 in 2003.