Asielverzoeken gestegen in 2006

Nederland is een van de weinige Europese landen waar het aantal asielverzoeken in 2006 hoger lag dan een jaar eerder. Het aantal asielaanvragen in Nederland steeg tot 14.500, terwijl het aantal verzoeken in heel de EU met 17 procent daalde tot 200.000: het laagste aantal sinds 20 jaar. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek gisteren bekend. Irakezen uit Duitsland deden vaker een aanvraag in Nederland, wegens het verscherpte asielbeleid in Duitsland. Er waren er meer vervolgaanvragen van Somaliërs. Ook speelde de administratieve registratie van zogeheten ‘schrijnende gevallen’ tussen 2003 en 2005 een rol. Vluchtelingenwerk Nederland reageert kritisch en benadrukt dat slechts 5.850 van de 14.500 aanvragen een eerste asielverzoek betreffen. Nederlands staat op de vijfde plaats van de 25 EU-landen in 2006 wat betreft het aantal asielaanvragen. In verhouding tot inwonertal staat Nederland op de negende positie. (ANP)