Aardmannetje redt baby in oerwoud

Pombero.jpgEen direct na de geboorte achtergelaten naakte baby heeft twee dagen in de snikhete jungle in het noorden van Argentinië weten te overleven. Het kindje werd vorige week in de provincie Misiones gevonden door twee vissers die door het oerwoud wandelden om aan de oever van de Río Paraná een hengeltje te werpen. Het is een gebied waar het overdag een graad of 36 is en ´s nachts flink afkoelt. De baby zat onder de insectenbeten, had schaafwonden en nog bloedkorsten van na de bevalling maar maakt het redelijk wel. Juana het Wonderkindje, zoals de vondeling is gedoopt door de verpleegsters van het Madariaga ziekenhuis die haar nu verzorgen, was volgens de medici waarschijnlijk twee dagen oud toen ze werd gevonden. De in deze streek en in Paraguay wonende Guaraní indianen zien de redding van de baby als een actie van het aardmannetje. Pombero, heet de trol die vaker bij dit soort kwesties te hulp schiet. Cuahary Jára noemen de Guaraní het aardmannetje. In het Argentijns vertalen ze die naam als Eigenaar van de Zon wat nogal raar is omdat de Pombero voor zover bekend alleen ´s nachts op pad gaat. Volgens volksgeloof heeft de gnoom wel vaker in dit soort gevallen reddend opgetreden. Hij geeft baby´s bronwater en beschermt ze tegen de aanvallen van wilde dieren. De Pombero is eigenlijk de steun en toeverlaat van de vogels. Maar hij geldt ook als de reddende engel van buitenechtelijk geboren kinderen. Mensen laten in het bos sigaretten en rum achter om de lokale Pombero te vriend te houden. Dat is om meer redenen verstandig omdat het aardmannetje, dat nogal harige poten heeft zodat je hem niet hoort aankomen,  naar verluidt ook ´s nachts langs de huizen van alleenstaande vrouwen sluipt en alleen al door het aanraken van de onderbuik vrouwen zwanger kan maken.

Aardmannetjes spelen in Latijns Amerika een belangrijke rol. Want van de reguliere autoriteiten en hulpverleners hebben vrouwen die ongewenst zwanger raken nog steeds bitter weinig te verwachten. Abortus is in vrijwel alle landen van de regio alleen toegestaan bij zwakzinnige vrouwen die zwanger zijn als gevolg van een verkrachting of bij vrouwen die dreigen te sterven als een zwangerschap niet voortijdig wordt afgebroken.

In Argentinië ondergaan dagelijks meer dan duizend vrouwen in grote clandestiniteit een abortus. Iedere dag sterven er twee vrouwen als gevolg van ondeskundige zwangerschapsonderbreking. Jaarlijks belanden zo´n tachtigduizend vrouwen in het ziekenhuis als gevolg van een illegale abortus.

abortusmexico.jpgIn de hoofdstad van Mexico stemt de gemeenteraad vandaag over een baanbrekend voorstel. Naar verwachting zal de linkse meerderheid van de raad in Mexico-Stad instemmen met het voorstel om abortus binnen drie maanden na de zwangerschap toe te staan. Het is een ongekende verandering in het zeer katholieke Mexico.

Afgelopen zondag hebben katholieken zich verzameld in de kathedraal om te protesteren tegen abortus. De kardinaal Norberto Rivera waarschuwde voor de bedreiging van het onschuldige leven. In Mexico dreigt volgens de kerkleider het gevaar van genocide.

De nieuwe president van Mexico en overtuigd katholiek, Felipe Calderon, heeft zich tot nu toe niet in het debat gemengd. Maar zijn echtgenote, Margarita Zavala, liet gisteren weten tegen abortus te zijn. Ze verdedigde het recht op leven vanaf het moment van de verwekking.

Mexico-Stad trotseert kerk met toestaan abortus (NRC Handelsblad, 25 april 2007)

Mexico-Stad heeft abortus gelegaliseerd. Een ongekend vooruitstrevend besluit, dat ook in andere Latijns-Amerikaanse landen tot debat kan leiden.

Door onze correspondent

Marcel Haenen

BUENOS AIRES, 25 APRIL. De gemeenteraad van Mexico-Stad heeft gisteren met een ruime meerderheid van stemmen (46 voor en 19 tegen) de strafbaarstelling van abortus opgeheven. Het voortijdig onderbreken van de zwangerschap zal in de Mexicaanse hoofdstad worden toegestaan als de foetus niet ouder is dan twaalf weken.

Het besluit, dat alleen van kracht is voor de negen miljoen inwoners van het federale district - waarin Mexico-Stad ligt -, is ongekend vooruitstrevend binnen Latijns-Amerika. Uitzonderingen daargelaten, zoals Cuba en Guyana, is abortus binnen vrijwel alle landen van de katholieke regio totaal onbespreekbaar. Alleen in uitzonderlijke gevallen, zoals bij verkrachting van een zwakzinnige vrouw of wanneer het leven van de moeder ernstig gevaar loopt, is abortus soms toegestaan. Volgens de huidige 76 jaar oude Mexicaanse wet kan een arts die abortus uitvoert of de vrouw die de ingreep ondergaat een gevangenisstraf van drie jaar krijgen.

De top van de katholieke kerk - paus Benedictus XVI inbegrepen - heeft zich de afgelopen dagen nadrukkelijk in het debat gemengd. Volgens kardinaal Rivera dreigt in Mexico een genocide. Negentig procent van de ongeveer 107 miljoen Mexicanen is katholiek.

In de Mexicaanse hoofdstad heeft de progressieve partij PRD van schaduwpresident en oud-burgemeester Andrés Manuel López Obrador het voor het zeggen. De partij heeft 34 van de 66 raadszetels. PRD’ers plaatsten gisteren bij het begin van het debat bordjes in de zaal met de tekst: abortus legaal om niet te hoeven sterven.

Volgens schattingen ondergaan jaarlijks een miljoen Mexicaanse vrouwen clandestien een abortus. Doordat niet altijd bevoegde artsen de medische ingreep uitvoeren sterven jaarlijks tussen de twee à drieduizend vrouwen als gevolg van de abortus. Ze bloeden dood.

Illegale abortus geldt als de derde doodsoorzaak onder vrouwen. Dat geldt niet voor rijke vrouwen die naar particuliere klinieken kunnen of abortus laten uitvoeren in de VS of Nederland. Door de legalisering moeten gemeentelijke ziekenhuizen nu desgewenst gratis een abortus uitvoeren.

Het politieke verzet tegen abortus wordt geleid door de conservatieve partij PAN van de huidige president Felipe Calderón. Hij mengde zich nauwelijks in het debat. Maar zijn echtgenote Margarita Zavala zei dit weekeinde wel dat ze voor het recht op leven is. De leden van de PAN hingen in de vergaderzaal gisteren bordjes op met de tekst: andere optie is adoptie.

De oppositie binnen de stad probeerde gisteren tevergeefs uitstel van de stemming te bereiken. Zij beroept zich erop dat abortus in strijd is met de grondwet die het recht op leven erkent. De tegenstanders van zwangerschapsonderbreking proberen met een handtekeningenactie een referendum af te dwingen over de nieuwe abortusbepalingen.

In de Mexicaanse hoofdstad wordt door voor- en tegenstanders van abortus al dagenlang verhit gedemonstreerd. Het debat in de raadszaal was buiten op schermen te volgen. Zo’n vierhonderd voornamelijk vrouwelijke politieagenten schermden gisteren met een cordon beide kampen van elkaar. Een van de initiatiefnemers van de nieuwe regeling, PRD-afgevaardigde Leticia Quezada, is de afgelopen dagen herhaaldelijk met de dood bedreigd. Christelijke groepen hielden bidsessies bij het gebouw van de vergadering.

Het is overigens niet de eerste keer dat de Mexicaanse hoofdstad voorop loopt met liberale wetgeving. Onlangs werd in de stad het homohuwelijk goedgekeurd. De gemeenteraad spreekt ook over het recht op euthanasie. Het is de verwachting dat het huidige besluit in Mexico in veel meer landen in de regio zal kunnen leiden tot debatten over het opheffen van de strafbaarstelling van abortus.