Wijnen om in én bij te happen

Ik moet wat opbiechten. Ik ben een niet te filmen, ongelofelijke fan van de Duitse spätburgunder. Deze blauwe druif is sappig en geeft structuur, karakter en ruggegraat, maar bovenal zorgt hij voor elegante en zijdezachte wijnen.

De spätburgunder is het Duitse equivalent van de pinot noir-druif uit de Franse Bourgogne, waar naast Bordeaux en Champagne de bekendste wijnen ter wereld vandaan komen. Vele landen proberen wijn te maken van de pinot noir, weinige slagen erin de typerende finesse te vinden. Een van de belangrijkste redenen is dat deze druif een heel kritisch karakter heeft. Zijn geboorteplek mag niet te warm zijn, maar ook niet te koud. Het liefst staat de pinot noir op kalkrijke grond en wil hij lang aan de plant hangen om zijn subtiele aroma’s te kunnen ontwikkelen.

De gebieden in Duitsland waar de spätburgunder wordt aangeplant, voldoen in ruime mate aan deze eisen. Dit levert prachtige fluweelzachte rode wijnen op, wat ik onlangs weer realiseerde toen ik voor een proeverij op het Duitse consulaat was uitgenodigd. Een lange, leerzame proefles met vele superriesling-wijnen werd afgesloten met vier spätburgunders.

Na zo veel wit in je mond te hebben gehad, was dit viertal een meer dan aangename afwisseling. Subtiele houttonen zorgen voor romige aroma’s die gedomineerd worden door een lichte stallucht, natte bladeren in een donker herfstbos, maar die ook naar wilde aardbeien, kersen en rozenblaadjes neigen. Eenmaal in de mond proef je heerlijke vlezige tannines die de wijn karakter en stevigheid geven, maar ook een bak fruit van jewelste.

Ik noem het altijd wijnen om in te happen. Maar ook wijnen om bij te happen, want ze laten zich excellent vergezellen door stevige, kruidige roodvlees- en wildgerechten.

Mijn all time favourite spätburgunder komt van de Nederlandse wijnboer Jacob Duijn die de druiven verbouwt in het Zuid-Duitse Baden. Zijn spätburgunder ‘Jannin’ (vernoemd naar dochter Duijn), is zeker niet goedkoop (zo’n 25 euro), maar een absolute bedreiging voor een aantal mooie, maar veel duurdere Franse bourgognes. Tot zover mijn boetesacrament.

Cuno van ’t Hoff

Meer over Duitse wijnen: www.duitsewijn.nl Spätburgunder top-5: www.wijntop5.nl Jacob Duijn: weingut-duijn.com.