Vos per ongeluk de woonwijk in

Ondanks een misstap won wielrenster Marianne Vos zaterdag overtuigend de Ronde van Gelderland.

Wielrenster Marianne Vos (19) schreef zaterdag op spectaculaire wijze de Ronde van Gelderland op haar naam. De wereldkampioene reed samen met Chantal Beltman aan kop, toen zij de verkeerde weg in sloegen. De DSB-renster maakte rechtsomkeert, sloot achteraan het peloton aan, dichtte het gat met de vluchtgroep en won daarna met overmacht de massasprint. Beltman reed de race niet uit, omdat zij tijdens de achtervolging ten val kwam.

Je hebt de Ronde van Gelderland drie keer eerder gereden, dus ken je het parcours. Heb je een verklaring voor je misstap?

Vos: „Ik ken het parcours inderdaad goed. Die misser kan ik dus alleen mezelf aanrekenen. Maar ja, als je volle bak rijdt om een gaatje te slaan, kan het zo maar gebeuren dat je de tv-motor achterna rijdt. Waar wij rechtsaf hadden moeten slaan bij een rotonde, ging die motor rechtdoor. Toen Chantal en ik even later een woonwijk binnen reden, besefte ik dat we verkeerd zaten.”

Je hebt onderweg veel slechte dingen gedacht, verklaarde je na afloop.

„Nou, ik baalde natuurlijk ontzettend. Maar ik zei ook tegen mezelf: niet zeuren, gewoon doorrijden. Terug bij de rotonde kwam ik tussen zo’n 25 volgwagens terecht. Dat inspireerde om de achtervolging in te zetten. Ik ‘sprong’ van auto naar auto en na verloop van tijd kwam ik mijn ploeggenoten weer tegen. ‘En nu die negen in de kopgroep terugpakken’, riep ik. Zo gezegd, zo gedaan. Vijftien tot twintig kilometer voor de finish was het gat gedicht.”

Vervolgens win je voor het eerst een massasprint.

„Ja, dat is natuurlijk wel kicken. Over het algemeen moet ik het niet echt hebben van de massasprint; meestal eindig ik als vierde of vijfde. Maar misschien heb ik de frustratie over die misstap wel omgezet in snelheid, wie zal het zeggen.”