Venezuela: protest om zender

Duizenden Venezolanen hebben zaterdag in de hoofdstad Caracas gedemonstreerd tegen het besluit van president Hugo Chávez om de commerciële televisiezender RCTV te sluiten.

De demonstranten zien het besluit van Chávez als een ernstige aantasting van de vrijheid van meningsuiting. De zender moet volgens de regering verdwijnen omdat die zich achter de vijf jaar geleden gepleegde staatsgreep zou hebben geschaard, waarmee werd getracht Chávez af te zetten.

Volgens de demonstranten duldt Chávez geen kritiek op de door hem afgekondigde weg naar het socialisme van de 21ste eeuw. De frequentie die zou vrijkomen door het opheffen van RCTV wil de linkse regering geven aan een netwerk van gemeenschapszenders. Dat zijn stations die door Chávez worden betaald en hem onvoorwaardelijk steunen.

Verscheidene organisaties en politici hebben het besluit van Chávez om de zender te verbieden bekritiseerd. Onder andere de Organisatie van Amerikaanse Staten en Reporters zonder Grenzen hebben het besluit van de president van Venezuela ontoelaatbaar genoemd. Chávez accepteert evenwel geen kritiek op zijn mediabeleid. Toen de Senaat in Chili eerder deze maand een kritische motie over de mediapolitiek van Chávez aannam, leidde dat tot felle reacties van de president.

Eerder dit jaar werd het Venezolaanse dagblad Tal Cual van een criticus van Chávez, hoofdredacteur Teodoro Petkoff, een boete van 50.000 dollar opgelegd. Dat was de straf voor het publiceren van een ironische open brief aan de negenjarige dochter van Chávez.