Vaker vis

Wat lees ik nu in een persbericht van het Nederlands Visbureau? Eten jullie maar één keer per 2,5 week vis? Waarom zo weinig?

Wacht, ik snap het al. Weten jullie soms niet welke soorten je nog met een goed geweten kunt eten? Kunnen jullie niet onthouden welke vissen je in welke maanden met rust moeten laten? Maken jullie je ongerust over kabeljauwpiraten die de visstand bedreigen?

Vragen jullie je af hoe gezond vis uit een vervuilde zee is? Denken jullie bij kweekzalmen aan zwemmende varkens? Zouden jullie best duurzaam en diervriendelijk gekweekte vis willen kopen, als je maar wist waar? Tja, daar heb ik ook last van.

Of is het omdat jullie ondanks al die gratis receptenboekjes van het Visbureau nog steeds niet weten hoe je vis moet bereiden? Zetten jullie daarom die achttien keer per jaar dat jullie een zwembeest eten steevast garnalen en diepvrieskabeljauw op tafel?

Daar kan ik namelijk wel iets aan doen. Wat praktische tips voor bij de visboer, een paar niet al te ingewikkelde recepten. Eens zien of we die statistieken wat kunnen opkrikken.

Vandaag een recept voor vis en papillotte. Klinkt moeilijker dan het is: je pakt een stukje vis, samen met groenten, kruiderij, roomboter en een klein beetje witte wijn in een vel bakpapier en schuift het in de oven.

Door de stoomontwikkeling in het pakketje blijft de vis lekker sappig en ontstaat er bovendien vanzelf een lekker sausje. Je kunt er elke soort witvisfilet voor gebruiken die je wilt, zelfs diepvrieskabeljauw.

Vervang de verse dragon eventueel door een theelepel gedroogde. Als je het toevallig in huis hebt, kun je Noilly Prat gebruiken in plaats van witte wijn.

Voor 2 personen:

40 g zachte roomboter

1 eetlepel verse dragonblaadjes, fijngehakt

1 theelepel geraspte citroenschil

1 bos geschrapte worteltjes, in de lengte in kwarten gesneden

1 dunne prei, schoongemaakt, in lange reepjes

2 witvisfilets van ongeveer 150 g

een scheut droge witte wijn

extra: 2 vellen bakpapier van 30 x 40 cm

Verwarm de oven op 160 graden. Prak de dragon en citroenschil door de boter. Meng de wortel en prei en leg ze, uit het midden, op de vellen bakpapier.

Bestrooi de visfilets aan beide kanten met zout en peper en leg ze op de groente. Verdeel de dragonboter in vlokjes erover. Klap het bakpapier dubbel. Begin bij een hoek te vouwen; rol de twee kanten samen twee tot drie keer op en ga op die manier de hele rand langs.

Giet er, voordat je het pakketje helemaal afsluit, een slok wijn in. Zet de randen eventueel vast met paperclips. Leg de pakketjes op de bakplaat en schuif ze 12 tot 15 minuten in de oven, tot de vis en groente net gaar zijn.

Janneke Vreugdenhil

Eet jij ook maar achttien keer per jaar vis? Waarom zo weinig? Praat erover mee en deel je visrecepten op de weblog. Kijk op www.nrc.nl/kokenetc