Toekomst Curaçao nog net zo onzeker

De verkiezingsuitslag op Curaçao brengt een uitweg in de impasse rond de toekomst van het eiland niet dichterbij.

De verkiezingen op Curaçao hebben niet meer zekerheid gebracht over de toekomst van het eiland. De voorstanders van grotere invloed van Nederland op Curaçao moeten nu samenwerken met partijen die juist autonomie nastreven.

De pro-Nederlandse Partido Antia Restruktura (PAR) behaalde de meeste zetels – zeven van de 21. Maar de opkomst van partijen die ageren tegen een grotere invloed van Nederland op Curaçao, was opvallend. Naast de sociaal-democratisch MAN (vijf zetels) wist de linkse partij Niun Pasa Atras zich te verdubbelen (twee zetels). Ook onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano (Soeverein Volk) sleepte een zetel in de wacht. Alleen arbeiderspartij Frente Obrero Liberashon (FOL) van Anthony Godett viel terug van 8 naar 2 zetels.

De verkiezingen waren de laatste voor de opheffing van het Antilliaanse staatsverband eind 2008. Dan moet Curaçao een autonoom land binnen het koninkrijk worden. Maar die status is nu verworden tot een paradox. Uit de verkiezingsuitslag blijkt dat de ene helft van de kiezers voelt voor partijen die de nadruk leggen op autonomie, terwijl de andere helft meer belang hecht aan het koninkrijk.

Daardoor wacht PAR een moeilijke formatie. De koninkrijkspartij is voorstander van de Slotverklaring, waarin is afgesproken dat Nederland de Antilliaanse staatsschuld van 2,4 miljard saneert in ruil voor meer invloed op justitie en overheidsfinanciën. Maar PAR en haar bondgenoten behaalden, in tegenstelling tot de autonomiepartijen tegen de Slotverklaring, geen meerderheid in de eilandsraad. Daardoor moet de Slotverklaring haast wel van tafel.

Een geforceerde coalitie van voorstanders zou, voor zover haalbaar, wel eens té polariserend kunnen zijn voor het al zo verdeelde Curaçao. De bekogeling met stenen van de PAR-overwinningsoptocht gisteren in achterstandswijk Seru Fortuna geeft aan hoe hoog de emoties oplopen.

Voor de hand ligt een coalitie van autonomie- en koninkrijkspartijen, die de Slotverklaring omsmeedt tot een aanvaardbaar document voor beide partijen. Samenwerking tussen PAR en MAN lijkt na de felle verkiezingscampagne echter uitgesloten.

Ook Nederland lijkt in te zien dat de Slotverklaring geen haalbare kaart meer is. Door de verkiezingsuitslag valt de Curaçaose weerstand tegen de Nederlandse voorwaarden niet langer te negeren. Staatssecretaris Ank Bijleveld van Koninkrijksrelaties sprak in een eerste reactie niet meer over vasthouden aan de eerdere afspraken maar over de hoop op een „stabiele coalitie (..) waarin het welzijn van de bevolking centraal staat.”