Ten Damme is een actrice

Die Niederlaenderin Ellen ten Damme waehrend der Generalprobe zu der Show "Germany 12 Points!" in Berlin am Samstag 12. Maerz 2005. In der Show "Germany 12 Points!" wird der deutsche Beitrag fuer den 50. Eurovision Song Contest am 21. Mai in Kiew ermittelt wird. (AP Photo/Markus Schreiber) --- Dutch singer during Ellen ten Damme during dress rehearsal of the TV show 'Germany 12 Points" in Berlin on Saturday, March 12, 2005. At the TV show the German candidate for the 50. European Song Contest in Kiew on May 21, will selected. (AP Photo/Markus Schreiber) Associated Press

Concert Ellen ten Damme. 20/4 Valkenswaard; 21/4 Kampen; 24/4 Roosendaal. Tournee **

Rockbands hebben een moeizame verhouding met het theater. Maar Ellen ten Damme niet: zij is meer actrice dan zangeres. Dat leidt tot een gekke tweespalt in haar show. Ze zingt het Duitse lied prachtig, Engelse nummers minder. Van de Duitse liederen (Rote Rosen van Hildegard Knef, Lili Marleen van Marlene Dietrich en enkele Weill/Brecht-composities) pik je de theatrale uitvoering. Hun sfeer vraagt om ten hemel geslagen ogen en een geaffecteerde dictie.

Andersom gaat het bij de Engelse liedjes, afkomstig van haar nieuwe cd Impossible Girl. De uitvoering van een Engelstalig poplied heeft zijn eigen wetten: echtheid, oprechtheid en overgave. Die verwachting wringt met Ten Dammes bestudeerde mimiek, acrobatische toeren en theatrale manier van zingen.

    • Hester Carvalho