Ten Damme is een actrice

Concert Ellen ten Damme. 20/4 Valkenswaard; 21/4 Kampen; 24/4 Roosendaal. Tournee **

Rockbands hebben een moeizame verhouding met het theater. Maar Ellen ten Damme niet: zij is meer actrice dan zangeres. Dat leidt tot een gekke tweespalt in haar show. Ze zingt het Duitse lied prachtig, Engelse nummers minder. Van de Duitse liederen (Rote Rosen van Hildegard Knef, Lili Marleen van Marlene Dietrich en enkele Weill/Brecht-composities) pik je de theatrale uitvoering. Hun sfeer vraagt om ten hemel geslagen ogen en een geaffecteerde dictie.

Andersom gaat het bij de Engelse liedjes, afkomstig van haar nieuwe cd Impossible Girl. De uitvoering van een Engelstalig poplied heeft zijn eigen wetten: echtheid, oprechtheid en overgave. Die verwachting wringt met Ten Dammes bestudeerde mimiek, acrobatische toeren en theatrale manier van zingen.