Televisie Voorkeur

In het Crucible Theatre in Sheffield worden tot en met 7 mei de Wereldkampioenschappen Snooker georganiseerd. De BBC doet dagelijks verslag en zendt sommige wedstrijden rechtstreeks uit. BBC 2, 0.20-3.00u., samenvattingen, morgen BBC 2, 14.30-18.55u, rechtstreeks verslag met commentaar van o.a. Steve Davis. Snooker balls are arranged before play at the Crucible Theatre in Sheffield, in England, 01 May 2006. AFP PHOTO/PAUL ELLIS
In het Crucible Theatre in Sheffield worden tot en met 7 mei de Wereldkampioenschappen Snooker georganiseerd. De BBC doet dagelijks verslag en zendt sommige wedstrijden rechtstreeks uit. BBC 2, 0.20-3.00u., samenvattingen, morgen BBC 2, 14.30-18.55u, rechtstreeks verslag met commentaar van o.a. Steve Davis. Snooker balls are arranged before play at the Crucible Theatre in Sheffield, in England, 01 May 2006. AFP PHOTO/PAUL ELLIS AFP

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over Winterberg, Sauerland, een toeristische trekpleister voor Nederlanders, waar de horeca nu ook door Nederlanders wordt overgenomen. Wat vinden de Duitsers ervan? Verder aandacht voor het democratiseringsproces en de verkiezingen in september in Marokko en Nederlandse ontwerpers over de internationale meubel- en designbeurs van Milaan. Ned.1, 18.20-18.50u.

Netwerk. In de strijd tegen het terrorisme wil het kabinet al het e-mail- en telefoonverkeer voor een periode van anderhalf jaar opslaan. Deskundigen discussiëren over de gevaren van opslag van dataverkeer, naar aanleiding van het verhaal van een 32-jarige vrouw uit Haarlem die na het koppelen van haar persoonsgegevens met dataverkeer door de politie onterecht werd aangemerkt als verdachte en werd opgepakt. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova. Nieuwe feiten over de grondverzakkingen bij de Waddenzee als gevolg van de gasboringen door de Nam. Verder aandacht voor de overnameperikelen bij de ABN Amrobank met onder meer commentaar van bankbestuurder Rijkman Groenink. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

0032: Hicham. Ongeveer één miljoen mensen van allochtone afkomst proberen een leven op te bouwen in België, hun tweede vaderland. Hicham werkt als buschauffeur in Antwerpen. Hij is gehuwd met een Belgische vrouw en is vader van een tweejarige dochter. Hicham stelde zich kandidaat tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. België 1, 20.40-21.30u.

Tegenlicht: Plaats des Oordeels, het Midden-Oosten. In de vijfde aflevering van de zesdelige serie biedt de documentaire In strijd met het ideaal van David Benchetrit een genadeloos zelfonderzoek van de Israëlische samenleving aan de hand van getuigenissen van gewetensbezwaarde soldaten en burgers. Na achttien jaar oorlog en intifada’s onthullen soldaten en officieren, die weigerden deel te nemen aan Israëlische operaties in de bezette gebieden, het ware gezicht van de oorlog, de consequenties en implicaties. Ned.2, 20.55-21.50u.

Dokument: De besloten groep. Tweede, laatste deel van een documentaire over het project De Horizon, een besloten groep waarin jonge gedragsgestoorde kinderen worden behandeld, die eerder wegens gebrek aan plaatsingsmogelijkheden waren opgesloten in de jeugdgevangenis. Ned. 2, 22.50-23.10u.

Dossier 2300: Wie is de langste van het land. Lynne Ellis is bijna twee meter lang maar heeft daar geen last van. Ze rijdt in een roze jeep en draagt hoge hakken. De langste Engelsman sinds 1967, Chris Greene, heeft zijn lengte van 2.25 meter jarenlang commercieel kunnen uitbuiten. RTL4, 22.55-23.55u.

VPRO’s Import: Thomas Sankara The Upright Man Een portret van de man die ook wel ‘De Afrikaanse Che’ wordt genoemd, met archiefmateriaal, getuigenverklaringen van ouders, vrienden, vijanden en politici. Thomas Sankara was van 1983 tot 1987 premier van Burkina Faso, het vroegere Boven-Volta. Hij ging de confrontatie aan met de traditionele hoofden die hun eigen grond verdedigen en met de ambtenaren die nergens meer in geloofden. Met succes probeerde hij de bevolking van zijn revolutionaire ideeën te overtuigen, maar hij maakte ook veel vijanden, raakte in een isolement en werd ten slotte vermoord. De omstandigheden van zijn dood zijn nooit helemaal opgehelderd. Ned.2, 0.10-1.20u.

praatprogramma

De wereld draait door. Han van der Horst vertelt over zijn boek waarin hij schrijft over de weg naar de top van de premiers uit de vorige eeuw zoals Kuyper, Colijn, Drees, Cals, Den Uyl en Lubbers. De band Krezip, die een restyling heeft ondergaan, maakt muziek en Rinie van den Elzen laat zien dat hij een goede Cruijff-imitatie in huis heeft. Ned.3, 19.30-20.10u.

Pauw & Witteman. Eén van de gasten is muzikant/componist Daniël Lohues, die gisteren met zijn lied Annelie de Annie M.G. Schmidtprijs ontving voor het beste theaterlied van 2006: een bronzen borstbeeld van Annie M.G. Schmidt en 3500 euro. Ned.1, 23.00-23.55u.

Consument

Radar. Vorig jaar bleek dat supermarkten bij de verkoop van varkensvlees veelvuldig logen over het onverdoofd castreren van biggen. De supermarkten beloofden beterschap. Vanavond de uitslag van een onderzoek naar de beloften. Verder een reportage over zorgverzekeraar ONVZ Topfit, die tussentijds de polisdekking aanpast omdat sommige klanten excessief gebruik zouden maken van de zorg. Ned. 1, 20.30-21.10u.

sport

Johan Cruijff. In verband met de zestigste verjaardag van Johan Cruijff (25 april 1947) beelden uit zijn voetbalcarrière in speciale uitzendingen van Studio Sport. Het programma Holland Sport besteedt aandacht aan het seizoen 1983, toen Cruijff voor de Rotterdamse club Feyenoord speelde. Ned.3, Studio Sport, 19.00-19.30u. & 21.30-22.30u., Holland Sport, 20.30-21.30u.