Spannende strijd om vijfde plek

De 33ste speelronde is nog niet afgelopen. ADO Den Haag en FC Groningen spelen deze week nog de resterende 41 minuten van het duel dat als gevolg van vuurwerk werd gestaakt.

Niet alleen de strijd om de titel is spannend, ook het duel om de vijfde plaats kent pas op de laatste speeldag een ontknoping. Feyenoord, Heerenveen, Roda JC en Groningen maken nog kans op de vijfde plaats. De vijfde in de stand mag deelnemen aan de play-offs voor een plaats in de voorronde van de Champions League en is zo ook zeker van minstens een plaats in het toernooi om de UEFA Cup.

Groningen-trainer Ron Jans had aanvankelijk niet veel zin in het uitspelen van de wedstrijd. Maar nu het doelsaldo van belang is in de strijd om de vijfde plaats, ziet Jans de extra speelminuten wel zitten. ADO-Groningen werd gisteren bij 0-3 stilgelegd toen fans van de thuisclub vuurwerk op het veld gooiden. De wedstrijd was om die reden ook al in de eerste helft stilgelegd.

Het vervolg van het duel wordt niet in Den Haag gespeeld, zei directeur betaald voetbal Henk Kesler gisteren. Na overleg met de gemeente bleek dat niet wenselijk. De wedstrijd wordt hoogstwaarschijnlijk afgewerkt op neutraal terrein, zonder toeschouwers. Kesler sloot gisteren zelfs een buitenlandse locatie niet uit, of de bossen van Zeist. Want als er geen supporters worden toegelaten, is een stadion natuurlijk ook niet per se nodig. Enige voorwaarde is dat het duel woensdag of donderdag wordt afgerond, want zondag staat de laatste speelronde op het programma en daarna gaat de competitie weer verder met de play-offs.

Feyenoord heeft als de huidige nummer vijf de beste uitgangspositie. Maar door het 1-1 gelijkspel gisteren tegen NEC moet het wel winnen in Heerenveen en heeft het aan een punt niet genoeg. Bij winst kunnen zowel Roda JC als Groningen op gelijke hoogte komen met Feyenoord, en die twee clubs hebben een veel beter doelsaldo van de club uit Rotterdam-Zuid.

Feyenoord-trainer Erwin Koeman zei gisteren na afloop van het povere duel tegen NEC dat hij maar al te goed wist dat zijn team beter kon winnen. „Dat hebben we ook geprobeerd. We hebben strijd geleverd, maar we dwingen veel te weinig kansen af. Ook Angelos Charisteas is niet in goede doen. Daar zit hij zelf ook mee, hoor.”

Feyenoord heeft dit seizoen uit nog maar drie keer gewonnen, maar toch heeft Koeman goede hoop op winst. Na de terugkeer van Dwight Tiendalli gisteren hoopt hij volgende week ook opnieuw te beschikken over Theo Lucius. „En Heerenveen moet ook winnen, dat zou kunnen schelen. Maar als je niet wint, verdien je die vijfde plek ook niet. Een ding is duidelijk: het wordt volgende week de dood of de gladiolen.”

ADO Den Haag was vorige week al zeker van rechtstreekse degradatie naar de eerste divisie. Sinds gisteren weten Excelsior en RKC dat ze nacompetitie moeten spelen om hun plaats in de eredivisie te behouden. Willem II en Heracles zijn zeker van behoud. Heracles maakt zelfs nog kans op het spelen van play-offs met de tien tot dertien voor een plaats in de Intertotocompetitie, als het wint bij Roda en Sparta thuis verliest van RKC.

De nummers zes tot en met negen spelen in play-offs om een plek in het UEFA-Cuptoernooi.