‘Soepeler regels voor omroepen’

Minister Plasterk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) wil dit jaar een wetsvoorstel indienen dat de multimediale taak van de Publieke Omroep beter regelt en reclameregels voor de commerciële omroep versoepelt. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Met een wijziging in de Mediawet wil hij de publieke omroep meer speelruimte geven in een tijd waarin het medialandschap snel digitaliseert. „Nu gelden voor themakanalen en diensten als Uitzending Gemist andere regels dan voor de algemene radio- en televisiezenders. Straks gaan voor alle activiteiten van de publieke omroep dezelfde regels gelden”, schrijft Plasterk. Hij stelt verder een verbod voor op alcoholreclame vóór 21.00 uur. Ook mogen commerciële omroepen hun films vaker onderbreken voor commercials. Volgend jaar dient Plasterk een tweede wetswijziging in die de besluitvorming over de programmering van de Publieke Omroep eenvoudiger en effectiever moet maken.