Scram C. Baby

CD POP

De vorige drummer van Scram C. Baby vertrok nadat de overige bandleden in een balorige, dronken bui een collega hadden benaderd. De Amsterdamse band doet het nu, op de plaat tenminste, met slagwerk uit de computer, wat de rafelige huiskamersfeer van de opnames flink versterkt. De band doet een flink aantal sferen aan in zestien nummers die eigenwijs laveren tussen balorig en briljant. De stijlvolle nep-rockabilly van het onderkoelde Charlie Time gaat moeiteloos samen met de burgermans-psychedelica van For Our Gracious Hearts.

De band draait de hand niet eens om voor pogingen tot minimalistische elektronica of melodielijnen die soms gejat lijken – uit het collectieve onderbewustzijn dan in elk geval.

Tegenover zulke compacte popliedjes met waarlijk gouden refreintjes staan ook warriger stukken, maar ook die hebben een plek op een vrolijke plaat van achteloze, losjes klinkende klasse.

Jacob Haagsma

Scram C. Baby: The Thing That Wears My Ring. Excelsior