Schellekens-Bartels: zilver met een hengstige merrie

Imke Schellekens-Bartels heeft zaterdag in de Amerikaanse stad Las Vegas een zilveren medaille veroverd bij de finale van de wereldbeker dressuur. Met haar merrie Sunrise behaalde de dressuurrijdster in de kür een percentage van 77,950.

Daarmee moest zij alleen Isabell Werth voor zich dulden; de Duitse favoriete behaalde ruim zes punten meer dan Schellekens-Bartels. De Amerikaan Steffen Peters werd met Floriano derde.

Schellekens-Bartels had haar handen vol aan Sunrise, die in Las Vegas last kreeg van haar hormonen en hengstig werd. „Ik merkte bij het losrijden al dat Sunrise niet in goede doen was”, aldus de amazone wier kür door pianist Wibi Soerjadi was gecomponeerd. „Ik heb er daarom een alles-of-nietsrit van gemaakt. Ik heb alles gegeven en zeer gedreven gereden. Dat het niet mijn beste rit was moge duidelijk zijn, maar ik ben tevreden over de uitkomst.”

Marlies van Baalen behaalde met BMC Kigali een verdienstelijke negende plaats, Edward Gal eindigde met G4S IPS Gribaldi teleurstellend als elfde. Gal verklaarde zijn matige optreden door de gemoedstoestand van zijn hengst. „Hij is kortgeleden uit het dekseizoen gehaald en is nog niet helemaal met zijn gedachten bij de sport. Tijdens Indoor Brabant ging het nog, omdat de periode toen tot drie dagen beperkt bleef. Maar een week is net te veel van het goede.”

In Las Vegas, waar de onlangs van een dochter bevallen Anky van Grunsven ontbrak, was Werth superieur. De Duitse won voor de tweede keer in haar loopbaan de wereldbeker en sprak na afloop van een vrijwel foutloze wedstrijd met haar paard ‘Warum Nicht’. „Warum Nicht was vanaf het eerste moment relaxed, waardoor ik veel risico’s kon nemen”, zei Werth na afloop in het Thomas and Mack Centre, waar 12.000 toeschouwers waren.

Schellekens-Bartels had zichzelf na de gedeelde derde plaats van donderdag in de grand prix ten doel gesteld een plaats bij de top drie te bereiken. De regerend nationaal kampioene won in het afgelopen indoorseizoen al drie keer een kwalificatie van de wereldbeker: in Amsterdam, Mechelen en Londen.

Slechts één Nederlander won ooit de wereldbeker bij de dressuur: Anky van Grunsven. De tweevoudig olympisch kampioene uit Erp veroverde de prijs in totaal acht keer, waarvan drie keer met Salinero en vijf keer met Bonfire.