Sarkozy en Royal in tweede ronde

De rechtse kandidaat Nicolas Sarkozy en de sociaal-democraat Ségolène Royal zijn doorgedrongen tot de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Dit was gisteravond duidelijk na telling van ruim driekwart van de stemmen. De centrumkandidaat François Bayrou was de grote verliezer. Ook Jean-Marie Le Pen, de extreemrechtse kandidaat die vijf jaar geleden tweede werd, is dit jaar in de eerste ronde uitgeschakeld.

Sarkozy (30,5 procent van de stemmen) en Royal (25 procent) gaan nu twee weken campagne voeren tot de tweede ronde, op 6 mei. Volgens opiniepeilingen is Sarkozy licht favoriet om tegenover Royal te worden gekozen, maar het kan in zijn nadeel zijn dat hij veel weerstand oproept door zijn felle, populistische aanpak.

Bayrou haalde ruim 18 procent van de stemmen, zijn kiezers spelen een doorslaggevende rol in de tweede ronde. Een optimistische Bayrou gaf gisteren (nog) geen stemadvies. Le Pen deed dit evenmin.

Volgens Sarkozy hebben „de kiezers duidelijk aangegeven dat zij tot het uiterste willen gaan in het debat tussen twee ideeën voor een land, twee programma’s voor een maatschappij en twee concepten van politiek”.

Royal zei dat de kiezers op 6 mei een „heldere keuze hebben tussen twee zeer verschillende visies”. Haar resultaat is een opsteker voor de Parti Socialiste (PS) vergeleken met vijf jaar geleden, toen Lionel Jospin kandidaat was. Hij kwam toen niet in de tweede ronde, vooral door de versplintering van de stemmen op kandidaten links van de PS.

De zes klein-linkse kandidaten, onder wie drie trotskisten, behaalden ieder niet meer dan 3 procent van de stemmen. Uitzondering vormde de jonge trotskistische postbode Olivier Besancenot: 4,3 procent. De anti-globalist José Bové haalde 1,4 procent.

De opkomst onder de ruim 44,5 miljoen geregistreerde kiezers was bijna 85 procent, de hoogste in de geschiedenis van de Vijfde Republiek.

Zie ook op pagina 6 en 7.

Bekijk uitslagen en reacties >op de site van tv-zender France2: www.france2.fr

Voorlopige uitslagen