‘Rich meets poor’ – oproep aan de lezer

Welke moppen vertellen jullie elkaar – ondanks de armoede in jullie dorp? Wat gebeurt er met baby’s die gehandicapt blijken te zijn? Zijn er in Dickisoni hypes en trends?

Het zijn enkele van de tientallen vragen die al zijn gesteld aan bewoners van Dickisoni in Malawi, ook wel Dickson genoemd, een van de armste dorpen ter wereld. Lezers van deze krant en nrc.next kunnen deze week kennismaken met het leven in Dickisoni, door hun vragen te mailen aan richmeetspoor@nrc.nl. NRC-verslaggever Dick Wittenberg die nu in het dorp is, legt de vragen voor aan de dorpsbewoners. Omgekeerd kunnen de dorpsbewoners ook vragen stellen, die de redactie samen met lezers zal trachten te beantwoorden. Vanmorgen vroeg een van de dorpsbewoners: waren jullie vroeger even arm als wij? Hoe zijn jullie zo rijk geworden?

Het NRC-project Rich meets poor moet een aanvulling geven op het beeld van het dorp dat Wittenberg twee jaar geleden schetste. In het maandblad M verscheen toen een uitgebreide reportage van Dickisoni, die van lezers veel reacties en giften uitlokte.

Nadien is het leven in het dorp sterk verbeterd, schrijft Wittenberg vandaag op zijn weblog op nrc.nl/richmeetspoor.

„Alle huishoudens kregen kunstmest, zodat ze vrijwel zeker waren van een goede maïsoogst. Alle huishoudens kregen ook maïsmeel, zodat ze geen honger zouden lijden en sterk genoeg zouden zijn om het land te bewerken.” Inmiddels zijn er echter nieuwe tegenslagen, meldt Wittenberg. Zo is de oogst tegengevallen, en is er corruptie bij de verdeling van de bonnen die recht geven op kunstmest.

Stel uw vraag door te mailen aan richmeetspoor@nrc.nl. Op nrc.nl/richmeetspoor kunt u de vragen helpen beantwoorden die de bewoners van Dickisoni hebben gesteld. Ook is er een video van het dorp te zien.